Tocăniță franțuzească de vițel
Ingrediente (4 porții)
| 150 ml | vin roșu sec |
| 20 ml | coniac |
| 800 g | carne viţel |
| 150 g | bacon |
| 250 g | ciuperci întregi sau tăiate în două |
| 4 linguri | făină |
| 2 | cepe |
| 2 | morcovi |
| 6 | căţei de usturoi |
| 4 căni | supă vită |
| 1 lingură | cimbru |
| 0.5 linguriță | zahăr brun |
| 0.5 cană | bulion |
| sare | |
| piper |
Preparare
- 1
Carnea de vițel se crestează contra fibrei, se condimentează cu sare, piper și cimbru și se lasă la marinat timp de 1 oră.
- 2
Se încinge o cratiță și apoi se călește timp de 5 minute baconul tăiat fâșii subțiri. Se scoate baconul și se adaugă în cratiță carnea de vițel care se prăjește timp de 5-10 minute.
- 3
În aceeași cratiță se călesc ceapa și morcovii, iar la final usturoiul. După aceea se scot legumele și se pun peste carne, într-un vas acoperit.
- 4
Se călește făina, se adaugă supa de vită și se fierbe timp de 10 minute, se adaugă coniacul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă baconul, carnea, legumele, inclusiv ciupercile, vinul roșu, zahărul brun și bulionul. Se transferă totul într-o cratiță cu capac și se dau la cuptor timp de 2 ½ ore, la foc mediu până când scade toată zeama, rămânând doar un sos brun, gros.