Sărmăluțe în viță de vie
Ingrediente (10 porții)
0.5 kg | carne de vită |
0.5 kg | carne de porc |
300 g | afumătură |
1 l | zeamă de varză |
1 | ou |
1 legătură | pătrunjel tocat |
1 | cartof crud |
2 | cepe |
2 linguri | bulion |
1 ceașcă | orez |
6 legături | viță de vie |
smântână | |
sare | |
piper |
Preparare
- 1
Se curăță cartoful și ceapa.
- 2
Carnea se spală și se dă prin mașina de tocat alături de cartof și de ceapă.
- 3
Se adaugă bulionul, oul, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust și orezul spălat în prealabil.
- 4
Foile de viță de vie se spală și se opăresc timp de câteva secunde în apă cu sare. După aceea se trec pe sub un jet de apă rece.
- 5
Se alege o cratiță cu fund dublu sau o oală de lut. Câteva frunze se pun pe fundul cratiței.
- 6
Se formează sărmăluțe rulând carnea tocată în frunze de viță de vie. Sărmăluțele obținute se dispun circular pe fundul oalei, urcând în straturi pe măsură ce acoperim câte un rând. Afumătura se taie bucăți mici și se presară printre sarmale în timp ce le așezăm în oală.
- 7
Se umple oala cu zeamă de varză cât să depășească puțin nivelul sarmalelor, se acoperă cu un capac și se dă la fiert timp de 2-3 ore sau până când sarmalele sunt fierte bine. Se servesc cu smântână și mămăligă.