Pulpă de porc fără os cu humus
Ingrediente (6 porții)
pulpă de porc fără os | |
500 g | năut |
100 ml | ulei de măsline |
50 g | bicarbonat de sodiu |
50 g | tahini (pastă de susan) |
100 g | busuioc proaspăt |
3 | lămâi |
1 kg | curcumin |
50 g | cimbru |
10 g | curry |
100 ml | ulei de susan |
100 g | ceapă |
100 g | morcov |
10 g | piper verde boabe |
2 legături | pătrunjel verde |
10 g | sare |
Preparare
- 1
Pulpa de porc fără os se tranșează în fâșii și se lasă la marinat în pasta de curry, sare, piper verde boabe, curcumin și cimbru alături de câteva frunze de busuioc proaspăt.
- 2
Năutul se pune preferabil cu o seară înainte la înmuiat cu bicarbonat de sodiu. A doua zi se spală năutul se adaugă apă peste el și se pune la fiert pentru aproximativ 3 ore. Spuma care se formează pe deasupra năutului în momentul în care acesta se fierbe, trebuie colectată și aruncată. După ce a fiert năutul, se restoarnă apa și se lasă separat la răcit.
- 3
Pentru humus, în blender se pune zeama de la cele 3 lămâi, tahini și se mixează bine, după care se adaugă și apă rece și se mai mixează până când amestecul devine omogen. Sa adaugă năutul, uleiul de măsline, uleiul de susan și se mixează în continuare bine, până când se obține consistența dorită.
- 4
Carnea gata marinată se pune la călit într-o tigaie adâncă cu puțin ulei de măsline alături de ceapa tăiată mărunt și morcovul dat pe răzătoarea mică. Toate ingredientele se lasă la foc mic spre mediu până în momentul în care pulpa de porc se rumenește ușor, timp în care, pulpa de porc se întoarce de pe o parte pe alta pentru a putea fi bine pătrunsă pe ambele părți . La final, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și se mai lasă la gătit pentru aproximativ două-trei minute.
- 5
După ce preparatul este aproape gata, flacăra de la aragaz se reduce la o intensitate foarte mică și se mai lasă la gătit pentru câteva minute. Toată compoziția rezultată se amestescă pentru încă una-două minute, până când sosul rezultat atât de la carne cât și de la legume se va îngroșa, iar carnea și legumele vor căpăta un aspect lucios și o consistență vâscoasă.
- 6
La acest fel de mâncare se adaugă busuioc proaspăt mărunțit și se amestecă. Dacă este necesar se poate asezona cu sare și puțin piper. Se ia tigaia de pe foc, iar carnea și legumele se transferă într-o farfurie întinsă în care se așează întâi humusul, după care se pune pe deasupra pulpa de porc peste care se presară sosul rezultat din preparatul gătit. După gust, acest fel de mâncare se mai poate presăra cu semințe de susan și se servește ca mancare separată sau alături de o salată de pătrunjel proaspăt pregătită.