Prăjitură „Parfum de toamnă”
Ingrediente (10 porții)
Pentru foi:
| 400 | făină |
| 250 g | margarină |
| 1 lingură | zahăr |
| 1 | ou |
| 1 | praf de sare |
| 1 pliculeț | zahăr vanilat |
| 3 linguri | apă rece |
| 1 lingură | oțet |
Pentru umplutură:
| 500 g | mere rase |
| 500 g | pere rase |
| 200 g | biscuiți cu cacao |
| 50 | margarină |
| 2 linguri | griș (opțional) |
| 1 linguriță | scorțișoară |
| 4 linguri | zahăr |
| 2 linguri | zahăr pudră |
| 3 | cuișoare |
| 10 | prune |
| 10 | piersici |
Preparare
- 1
Pregătești umplutura așa:
- 2
Merele și perele rase le dunstui împreună cu margarina și zahărul, până se înmoaie. Dacă trebuie, adaugi 1-2 linguri de griș. La urmă presari scorțișoara. Dai la rece.
- 3
Pregătești foile așa:
- 4
Freci bine făina cu margarina, pui apa, oțetul, oul, sarea, zahărul, zahărul vanilat și frămânți un aluat pe care-l lași la rece 30 de minute. Între timp, speli prunele și piersicile și le tai sferturi. Împarți aluatul în două, așezi o foaie în tavă, peste care pui jumătate din amestecul de mere.
- 5
Peste ele aranjezi un rând de biscuiți, apoi sferturile de prune și piersici intercalate. Acoperi din nou cu biscuiți, pui restul de mere și întinzi cea de-a doua foaie peste umplutura de mere. Înțepi foaia cu o furculiță, din loc în loc.
- 6
Coci aproximativ 45 de minute. Macini 2 linguri zahăr cu 2-3 cuișoare, pe care le presari peste prăjitura călduță. Nu o porționezi decât după ce s-a răcit bine, cu un cuțit foarte bine ascuțit. .