Pește marinat în chermoula și „cușcuș“ din conopidă
Ingrediente (4 porții)
Pentru chermoula
| 2 | căței de usturoi tocați grosier | 
| 1 linguriță | boia dulce | 
| piper de Cayenne | |
| 1 lingură | ulei de măsline | 
| 1 lingură | zeamă de lămâie | 
| 1 linguriță | semințe de chimion | 
| 10 g | frunze de coriandru proaspăt | 
| 10 g | frunze de pătrunjel proaspăt | 
| 1 linguriță | coriandru măcinat | 
| 125 g | sparanghel | 
| 700 g | conopidă | 
| 4 | fileuri de macrou | 
| spray cu ulei de măsline | 
Preparare
- 1
Pentru chermoula, se prăjesc semințele de chimion într-o tigaie uscată, pe foc moderat, 1 minut sau până ce s-au rumenit și degajă arome. După ce s-au răcit, se combină cu verdeața, usturoiul și mirodeniile într-un robot mic (sau un mojar). Se pasează ori se zdrobește totul, până ce ingredientele sunt bine mărunțite. Adăugând uleiul și zeama de lămâie, se omogenizează marinata.
- 2
Se încinge cuptorul la 200ºC. Se unge o tavă de copt și se răsfiră în ea buchețelele de conopidă, pe un singur strat. Se pulverizează încă puțin ulei și se presară coriandrul. Se coace 20-30 de minute, până când conopida e ușor aurie. După răcire, se pasează în robot, cât să semene cu niște firimituri mai mari.
- 3
Între timp, se încălzește pe foc iute o cratiță cu baza groasă. Se tapetează fileurile cu sosul chermoula. Se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, până când carnea se poate desprinde ușor cu o furculiță.
- 4
Se gătește la aburi sparanghelul 2 minute, cât să se înmoaie puțin. Se servește peștele lângă „cușcușul“ din conopidă și sparanghelul opărit.