Medalioane de porc cu ardei grași
Valori nutritive
(Per porție)-
539/2256kcal / kJ
-
89 gcarbo-hidrați
-
27 gproteine
-
8 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
539/2256 kcal/kJ,
89 g carbo-hidrați,
27 g proteine,
8 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
340 g | amestec de orez basmati și orez sălbatic |
600 ml | apă clocotită |
2 | portocale |
1 lingură | ulei de măsline extravirgin |
340 g | mușchi file de porc tăiat transversal în medalioane de 1 cm grosime |
1 | ceapă roșie, mare și dulce |
1 | ardei gras roșu, curățat de semințe și tăiat fâșiuțe |
1 | ardei gras galben, curățat de semințe și tăiat fâșiuțe |
1 | morcov mare |
1 | cățel de usturoi |
90 ml | suc de portocale |
3 linguri | oțet balsamic |
30 g | măsline negre curățate de sâmburi, tocate sau feliate |
30 g | frunze proaspete de busuioc |
sare | |
piper |
Util
-
Această rețetă rapidă este excelentă pentru a fi servită la cină, cu echilibrul său între elementele dulci și acrișoare, dat de oțet balsamic, portocale și măsline. Este foarte gustoasă – și foarte hrănitoare – servită cu broccoli. AVANTAJE: Orezul sălbatic provine din America de Nord. Nu este de fapt cu adevărat un orez, ci semințele unei plante sălbatice acvatice. Nu conține deloc gluten, ca și orezul basmati cu care este amestecat aici, dar conține cantități folositoare de vitamine B, niacină și fibre solubile. SUGESTII: Ca să prepari miel cu linte de Puy, folosește felii de mușchi file sau de pulpă de miel, bătute subțire, în locul fileului de porc. Înlocuiește orezul cu 250 g linte de Puy, gătită conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se omite busuiocul și se aromează mâncarea cu 1/2 linguriță de rozmarin proaspăt, tocat.
Preparare
- 1
Se pune orezul într-o oală și se acoperă cu apă clocotită. Se dă în clocot, apoi se face flacăra mică. Se acoperă oala și se fierbe orezul 15 minute, sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până ce este fraged și a absorbit toată apa.
- 2
Între timp, se curăță de coajă portocala și se desface felii. Se stivuiesc feliile câte 3–4 și se taie în sferturi (dacă e posibil, folosește un fund de tocat cu jgheab și locaș pentru scurgerea și captarea sucului). Se pun deoparte bucățelele de portocală și sucul lor.
- 3
Se încinge uleiul într-o tigaie neaderentă, la foc moderat. Se gătesc medalioanele de porc, în tranșe, 2–3 minute pe fiecare parte. Se scot medalioanele cu o spumieră și se pun deoparte.
- 4
Se micșorează flacăra la mediu și se adaugă în tigaie ceapa tăiată în jumătate și apoi rondele subțiri, fâșiile de ardei gras, morcovul dat prin răzătoare și usturoiul tocat mărunt. Se acoperă tigaia și se gătește, amestecând frecvent, 5–6 minute, sau până când legumele încep să se înmoaie. Se adaugă 2 linguri apă, apoi 90 ml suc de portocale și oțet balsamic. Se amestecă bine. Se acoperă și se gătește încă 3–4 minute, sau până când legumele sunt fragede.
- 5
Se readuce carnea în tigaie. Se adaugă măslinele, bucățelele de portocală și sucul lor și frunzele de busuioc; se amestecă bine. Se potrivește de sare și piper, dacă este nevoie.
- 6
Pentru a servi mâncarea, se împarte orezul în 4 farfurii calde, iar medalioanele de porc și legumele se așază deasupra. Se stropește totul cu sosul rămas în tigaie și se servește imediat.