Înghețată cu oțet balsamic și fructe
Valori nutritive
(Per porție)-
310/1297kcal / kJ
-
50 gcarbo-hidrați
-
2 gproteine
-
12 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
310/1297 kcal/kJ,
50 g carbo-hidrați,
2 g proteine,
12 g grăsimi
Ingrediente (6 porții)
450 g | căpșuni |
250 g | zmeură |
200 g | afine |
2 lingurițe | oțet balsamic de bună calitate |
200 g | zahăr tos |
150 ml | frișcă bătută ușor |
fire proaspete de mentă, pentru decor |
Compot de căpșuni:
450 g | căpșuni |
1-2 lingurițe | zahăr tos |
oțet balsamic | |
piper negru |
Util
-
Captează aromele fructelor de vară, ca să te bucuri de ele mai târziu, în această înghețată cu conținut redus de grăsimi. Prepară un sirop ușor de zahăr în loc de cremă de ouă; are o aromă proaspătă, evidențiată de câteva picături de oțet balsamic. Se potrivește perfect cu un compot de căpșuni.
Preparare
- 1
Se pun căpșunile, zmeura și afinele într-un robot de bucătărie sau blender și se procesează până se omogenizează bine. Se presează printr-o sită fină de nylon, într-un vas, pentru a îndepărta sâmburii și coaja. Se adaugă oțetul balsamic, apoi se răcește mixtura 30 de minute.
- 2
Între timp, se pun într-o crăticioară, la foc iute, zahărul și 150 ml de apă. Se amestecă până ce se dizolvă zahărul. Se dă în clocot, fără a mai amesteca, și se fierbe amestecul 5 minute, până capătă consistența unui sirop subțire. Se toarnă într-un vas termorezistent și se lasă să se răcorească, apoi se adaugă piureul de fructe, se amestecă bine și se lasă la rece, în frigider.
- 3
Se adaugă frișca bătută și se amestecă bine. Se toarnă mixtura într-o mașină de înghețată și se congelează conform indicațiilor fabricantului. Se transferă apoi înghețata într-un container de congelator și se congelează cel puțin 2 ore înainte de a fi servită. În lipsa unei mașini de înghețată, se toarnă mixtura într-un container mare și se congelează 1 oră sau până când a înghețat la margini. Se bate apoi mixtura până ce este omogenă și se aduce din nou în congelator. Se congelează 30 de minute, apoi se bate din nou. Se repetă ciclul congelare/batere de câteva ori, până ce înghețata are o consistență pufoasă, după care se lasă la congelat cel puțin 2 ore.
- 4
Pentru a prepara compotul de căpșuni, se feliază căpșunile într-un castron. Se presară cu zahăr, după gust, apoi se adaugă puțin oțet balsamic și puțin piper negru proaspăt măcinat. Se amestecă, apoi se pune în frigider până când se servește.
- 5
Se transferă înghețata în frigider cu 20 de minute înainte de a o servi, ca să se înmoaie puțin. Se pune în boluri individuale, iar deasupra ei se pune compot. Se decorează cu frunze de mentă și se servește.