Cuşma lui Guguţă
Ingrediente (10 porții)
Pentru rulouri
| 250 g | unt |
| 200 g | smântână |
| 1/2 sticluţă esenţă de rom | |
| 50 g | zahăr |
| 1 linguriță | bicarbonat de sodiu |
| 500 g | făină |
| 750 g | vișine (din compot, proaspete sau congelate) |
Pentru cremă
| 750 ml | frișcă lichidă |
| 100 g | zahăr pudră |
| vanilie | |
| ciocolată neagră (pentru decor) |
Preparare
- 1
Se amestecă untul (care este la temperatura camerei) cu smântâna, zahărul şi esenţa de rom până se obţine o compoziţie omogenă.
- 2
Se adaugă bicarbonatul de sodiu şi făina, puţin câte puţin, până se obţine un aluat închegat, puţin elastic.
- 3
Se pune la frigider pentru 20-30 minute.
- 4
Dacă se folosesc vişine din compot, se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă. Dacă sunt proaspete, se scot sâmburii, iar dacă sunt congelate se scot şi se lasă să se dezgheţe.
- 5
Se scoate aluatul din frigider, se împarte în două bucăţi (prima se întinde pe blat şi a doua se bagă din nou la frigider).
- 6
Se întinde prima bucată (0,5 cm grosime) şi se împarte în fâşii aproximativ egale (de 6-7 cm).
- 7
Se aşează un şir de vişine pe fiecare fâşie de aluat.
- 8
Se lipesc marginile fiecărei fâşii şi rulourile obţinute se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea lipită în jos. Se procedează astfel şi cu restul de aluat până se termină ingredientele.
- 9
Se bagă tava la cuptor, la 180°C, timp de 35 de minute sau până cand rulourile se rumenesc.
- 10
După ce se scot din cuptor, se lăsă să se răcească.
- 11
Între timp, se pregăteşte crema. Se bate frişca lichidă cu zahărul pudră şi se adăugă şi vanilia.