Cozonac cu mac și rahat
Ingrediente (2 bucăți)
| 1 kg | făină |
| 50 g | drojdie proaspătă |
| 150 g | zahăr |
| 2 plicuri | zahăr vanilat |
| 12 bucăți | ouă |
| 80 g | unt |
| 1 l | lapte |
| 400 ml | apă |
| 2 buc | lămâi |
| 2 buc | Portocale (coajă rasă și sucul) |
| 1 kg | semințe de mac |
| 50 g | amidon |
| 250 g | rahat |
Preparare
- 1
Pregătim drojdia: 50 de grame de drojdie proaspătă, pusă cu 50 ml de lapte călduț, o lingură de zahăr și o lingură de făină. Lăsăm drojdia să acționeze pentru aproximativ 10-15 minute. După ce aceasta a acționat, punem drojdia direct peste făina cernută. Să cerneți făina, este foarte important. Adăugăm și 100 g de zahăr, două plicuri de zahăr vanilat și punem și 10 gălbenușuri. Începem frământarea aluatului.
- 2
Aluatul: la 1 kg de făină avem nevoie de 450 ml de lapte călduț și diferența de 200 ml de apă. Se pune coaja de la o lămâie și coaja de la o portocală. Frământăm foarte, foarte bine cozonacul, ori la mână, ori la robot.
- 3
La noi în Maramureș este o vorbă: „cozonacul se frământă până asudă grinda“. Adăugăm apoi 80 g de unt topit și frământăm în continuare, după care luăm aluatul și îl batem de masa de lucru, adică îl ridicăm în sus și îl trântim de masa pe care lucrăm, de aproximativ 40 de ori.După ce am făcut acest procedeu, lăsăm aluatul la dospit pentru aproximativ o oră și jumătate. Între timp ne apucăm și de umplutură.
- 4
Umplutura: Pentru umplutură, avem nevoie de 500 g de mac măcinat pentru fiecare cozonac. Dintr-un kilogram de făină obținem doi cozonaci, așadar pentru 1 kg de făină vom folosi 1 kg de mac măcinat. Peste mac adăugăm 500 ml de lapte, fierbem foarte bine, apoi încorporăm 50 g de amidon, coaja rasă de la o lămâie și o portocală. La final, adăugăm rahat tăiat cubulețe mici.
- 5
Compoziția se lasă la răcit. După ce aluatul a dospit, îl împărțim în patru părți egale.Din patru părți egale rezultă doi cozonaci. Întindem prima parte, punem compoziția de mac cu rahat, rulăm, facem și cealaltă parte, iar cele două părți se împletesc. După care se pun în forma de cozonac cu hârtie de copt la bază și se mai lasă la dospit pentru aproximativ 35 de minute. Preîncălzim cuptorul la 165 de grade și punem cozonacii în cuptor după ce au dospit în forma de cozonac, îi ungem cu ou și deasupra, dacă vreți, puteți să optați pentru fulgi de migdale sau semințe de mac sau orice vreți voi. Se dă la cuptorul preîncălzit 160 de grade și se coc pentru aproximativ 50 de minute - o oră. Îi lăsăm la răcit și îi servim cu mare drag.