Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat
kaufland.ro/retete
Compot de borboane
© Romana Rista „Fata care gătește cu Flori”; Un proiect Fundația Michael Schmidt & Kaufland

Compot de borboane

Mai mult de 60 minute
Simplu
Scanând codul QR, rețeta va fi accesată din mobil sau tabletă. Dai clic, și toate ingredientele se adaugă automat în lista de cumpărături.

Ingrediente (8 bucăți)

1.2 kg agrișe verzi
1 kg zahăr tos
1.8 l apă

Util

 • Borboane este denumirea folosită de seșii din Ardeal pentru agrișe. Opțional, în loc de agrișe verzi se pot folosi 2 pungi de agrișe congelate. Pentru păstrare pregătește 6-8 borcane.


Preparare

  1

Faci un sirop lejer ideal pentru fructele acrişoare din 1.8 l de apă şi 1 kg de zahăr. Îl pregăteşti punând apa şi apoi zahărul (şi nu, invers!) într-un vas emailat, smălţuit. Îl laşi să fiarbă descoperit o jumătate de oră la foc potrivit.

  2

Faci proba de sirop, ca şi la dulceaţă. Iei un pic de sirop de zahăr într-o lingură şi lăsându-l să cadă. Dacăface un fir continuu înseamnă că este gătit corect. În cazul în care ai termometru de gătit, apa se aduce la fierbere ajungând la o temperatură de 102 - 104° (siropul Baumè).

  3

Truc. În timpul fierberii îţi recomand să iei o pensulă şi să uzi marginile cratiţei cu apă pentru a preveni ca stropii de sirop să se caramelizeze pe margini.

  4

Aşezate în borcanele sterilizate, ca pentru diverse compoturi sau gemuri, borboanele le opăreşti cu siropul lejer de zahăr. Pe măsură ce borcanele se umplu de sirop până sub gât, le acoperi cu o foaie dublă de celofan ud, legi strâns cu sfoară udă, asa cum se proceda pe vremuri. Apoi, le aşezi cu grijă, neînvelite, în căzănel sau în cămară unde le laşi până a doua zi, pentru limpezire. Atunci se pot eticheta dacă doreşti. Să le găseşti un loc de cinste pe raft!

  5

Bine de ştiut! Fără a utiliza substanţe de conservare, compotul se poate consuma timp de până la o săptămână ţinut într-un loc răcoros. Altfel, borcanele fierte în baie de apă 20 de minute din clipa în care apa începe să clocotească şi lăsate în apă până a doua zi, se pot păstra luni bune, chiar mult timp după preparare.