Brioșe caramel
Ingrediente (6 porții)
| 200 g | unt moale, tăiat cuburi |
| 200 g | zahăr |
| 200 g | făină |
| 100 g | ciocolată amăruie, tăiată mărunt |
| 1 linguriță | praf de copt |
| 3 | ouă |
| 1 linguriță | esență de vanilie |
| 2 linguri | cacao |
Umplutura de caramel:
| 400 g | zahăr tos |
| 250 g | unt |
| 200 ml | lapte |
| 3 | gălbenușuri |
Decor:
| frișcă | |
| sos caramel |
Preparare
- 1
Brioșele se prepară astfel: se amestecă zahărul cu untul, până când se omogenizează bine Se adaugă ouăle unul câte unul, vanilia, praful de copt și cacaua.
- 2
Se presară făina și se amestecă.
- 3
Se adaugă în compoziție ciocolata tăiată mărunt.
- 4
Se toarnă compoziția în forme de brioșe. Se coc 15-20 de minute în cuptorul preîncins la 180°C.
- 5
Se prepară caramelul: se topește zaharul amestecând încontinuu să nu se formeze cocoloașe netopite și să nu se ardă. Se amestecă gălbenușurile cu 4-5 lingurițe de zahăr până ce devin cremoase ca o spumă. Se adaugă crema de ou peste zahărul topit, câte o linguriță, amestecând rapid, apoi untul și la final laptele. Se omogenizează și se dă deoparte de pe foc.
- 6
Cu o seringă se va lua ¾ din sosul de caramel și se vor umple brioșele cât sunt calde, iar restul de sos se va păstra pentru decor. Când s-au răcit se ornează cu frișcă și cu sos caramel.