Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Tort Amandină - o delicatețe culinară cu iz de rafinament

Desertul tort amandină este o capodoperă a deserturilor, recunoscut pentru combinația sa sublimă de  blat fin și cremă delicioasă.

Desertul tort amandină este o alegere rafinată pentru o ocazie specială sau pur și simplu pentru a vă răsfăța cu o delicatesă deosebită. Bucură-te de un gust desăvârșit și de o textură minunată a acestui desert clasic. Desfată-te cu un dulce rafinat și sofisticat.

Iată câteva trucuri pentru a obţine un blat perfect pentru desertul tort amandină:

  • Se folosesc ingrediente proaspete și de calitate superioară. O calitate bună a acestor ingrediente va influența direct textura și gustul unui blat al desertului tort amandină.
  • Pentru un tort ciocolatos, se foloseşte o cacao de foarte bună calitate.
  • Toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. O temperatură uniformă facilitează încorporarea ingredientelor şi contribuie la obţinerea unei texturi mai pufoase.
  • Este foarte important să se mixeze ouăle şi zahărul timp de 10 minute, până când se obține o compoziție spumoasă, deschisă la culoare, iar bezeaua obţinută nu cade din vas când se întoarce vasul. Este o etapă importantă pentru a introduce aer în aluat și a obține un blat pufos al desertului tort amandină.
  • Se adaugă esență de migdale sau vanilie pentru a intensifica aroma blatului. Cantitatea potrivită poate aduce un plus de gust fără a domina celelalte arome.
  • Se adaugă făina amestecată cu praful de copt treptat și se amestecă cu grijă pentru a evita formarea cocoloașelor. Făina trebuie bine încorporată în compoziția blatului.
  • Se unge cu unt forma în care se coace blatul şi se tapetează cu hârtie de copt pentru a preveni lipirea lui şi pentru a asigura o eliberare mai ușoară a blatului după coacere.
  • Fiecare cuptor poate varia, așa că se verifică coacerea cu o scobitoare. Aceasta ar trebui să iasă curată atunci când este introdusă în centrul blatului copt.
  • Se recomandă preîncălzirea cuptorului înainte de a introduce forma cu aluat. Un cuptor bine încălzit asigură o coacere uniformă și o creștere optimă a blatului desertului tort amandină.
  • După coacere, se lasă blatul să se răcească complet înainte de a începe asamblarea. Blatul cald poate afecta consistența cremei și a întregului tort amandină.
  • Se păstrează blatul învelit în folie alimentară sau într-o pungă pentru a preveni uscarea lui până când se asamblează tortul.

Urmând aceste trucuri, se poate obține un blat perfect pentru desertul tort amandină, cu o textură pufoasă și delicioasă.

Obținerea unei creme perfecte pentru desertul tort amandină depinde de mai mulți factori, cum ar fi ingredientele folosite și tehnica de preparare. Iată câteva trucuri care ar putea ajuta la obținerea unei creme delicioase și fine pentru desertul tort amandină:

  • Ouăle, untul şi zahărul trebuie să fie proaspete și să aibă o calitate bună.
  • Se recomandă ca ouăle și untul să fie la temperatura camerei înainte de a începe procesul de preparare. Acest lucru facilitează omogenizarea ingredientelor și  contribuie la obținerea unei creme mai fine.
  • Se mixează ingredientele cu grijă pentru a se evita formarea bulelor de aer în cremă. Bulele de aer pot afecta textura finală a cremei și se pot crea goluri inestetice în stratul de umplutură al desertului tort amandină.
  • Pentru o notă distinctă şi delicioasă a tortului şi pentru un plus de gust și textură, se poate folosi o cremă de alune de pădure amestecată cu mascarpone. În cremă, se pot adăuga nuci măcinate sau esenţă de rom.
  • Se lasă blatul să se răcească pentru a preveni topirea cremei şi pentru a permite ingredientelor să se stabilizeze.
  • Se poate decora tortul cu migdale întregi sau feliuțe de migdale prăjite pentru un aspect plin de eleganță.

În afară de blat şi cremă, desertul tort amandină are şi sirop. El este foarte important deoarece desertul tort amandină este cunoscut ca fiind un desert foarte însiropat. Se poate pregăti un sirop de zahăr ars în care se adaugă esenţă de rom.

Se recomandă asamblarea desertului tort amandină în tava în care s-a copt deoarece se evită scurgerea siropului şi astfel, crema se distribuie uniform.

Dacă se dorește pregătirea unui tort amandină dreptunghiular, procesul de preparare rămâne în mare parte același, cu câteva ajustări în ceea ce privește forma și asamblarea.

Desertul tort amandină dreptunghiular se poate decora cu migdale feliate, pe margini sau cu fulgi de ciocolată pentru un aspect atrăgător și delicios.

Desertul tort amandină rețeta originală de cofetărie se făcea cu glazură de fondant și cremă de unt cu cacao.

Reţeta originală a desertului tort amandină este cu blaturi pufoase, colorate cu zahăr ars, însiropate cu esenţă de rom şi umplute cu cremă fină de unt cu fondant și cacao și glazură crocantă de fondant!

Glazura crocantă de fondant se prepară din 500 g zahăr, 150 ml apă, 150 g de miere sau glucoză lichidă și un plic de zahăr vanilinat sau vanilie. Se pune zahărul împreună cu apa într-un vas înalt, la foc mediu. Se lasă să fiarbă până se formează un sirop. Când începe să fiarbă, se ia de pe foc și se adaugă mierea sau glucoza lichidă. Se pune la congelator un bol metalic (gol) și se lasă la răcit pentru 4-5 minute. Se scoate și se toarnă în el siropul fierbinte de zahăr cu glucoză, dar, nu se amestecă. Se lasă la răcit, timp de 25-30 de minute. Când siropul s-a răcit, se mixează până se albește și devine cremos și gros. Se adaugă vanilie sau zahăr vanilinat. Pe măsură ce se răcește, fondantul se întărește. De aceea, atunci când se prepară glazura finală a desertului tort amandină, acesta se pune pe baie de aburi.         

Pentru că are nevoie de timp de răcire, pentru reţeta originală a desertului tort amandină, se prepară prima dată, siropul. Se fierb 125 g de zahăr cu 250 ml de apă şi cu coaja de la ½ lămâie, la foc mediu, timp de 7 - 8 minute. Se strecoară şi se lasă la răcit. Cand este răcit complet, se adaugă vanilia (vanilie sau zahăr vanilinat) şi ½ sticluţă de esenţă de rom. Dacă se pun esenţele când este siropul cald, toată aroma lor se volatizează. Siropul se pune la rece, în frigider, într-un recipient de sticlă şi poate fi păstrat timp de 2 luni.

Reţeta originală a blatului pentru desertul tort amandină se face cu sirop de zahăr ars care oferă culoare şi aromă deosebită blatului şi glazurii de fondant. Se pun 50 g de zahăr la caramelizat într-un vas. Se amestecă continuu şi când capătă culoarea brun roşcată, se adaugă 25 ml de apă. Se mai lasă 2 minute pe foc până când devine uşor vâscos. Din acest sirop, se păstreză o lingură pentru crema tortului.

Se continuă cu prepararea blatului de tort amandină reţeta originală. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se mixează cu 2/3 din 80 g de zahăr şi un praf de sare până când se deschid la culorare. La final se adaugă 40 ml apă şi o linguriţă de ulei şi se mai mixează puţin.

Se bat albuşurile spumă cu restul de zahăr (1/3 din 80 g) şi se continuă mixarea până se obţine o bezea tare. Se adaugă siropul de zahăr ars, răcit, compoziţia de gălbenuşuri şi se mai mixează puţin. La final, se adaugă 180 g de făină cernută, dar se amestecă cu spatula, uşor, cu mişcări largi, de sus în jos, astfel încât să nu se lase. Astfel, se păstrează aerul cumulat de spumă, acesta fiind agentul natural de creştere. Se preîncălzeşte cuptorul, la 180 °C, cu ventilaţie şi căldură sus, jos. Se tapetează forma de tort cu hârtie de copt. Se toarnă aluatul şi se bagă în cuptor, timp de 25-30 de minute. Se face proba scobitorii pentru a se vedea dacă blatul desertului tort amandină este gata. Dacă scobitoarea iese curată, înseamnă ca blatul este gata, dacă nu, se mai lasă puţin. După ce s-a copt blatul, se scoate din formă şi se lasă la răcit. După răcirea completă, blatul se taie în 3 părţi egale.

Crema desertului tort amandină reţeta originală se prepară cu fondant.

Pentru crema desertului tort amandină reţeta originală, se topesc 35 g de unt şi se amestecă cu 20 g de cacao. Se mai lasă puţin până dă în câteva clocote şi apoi se ia de pe foc. Se lasă să se răcească şi când amestecul este rece, se adaugă vanilia sau zahărul vanilinat şi câteva picături de esenţă de rom şi se amestecă bine. Se mixeză 200 g de unt (care este la temperatura camerei) în care se adaugă treptat fondantul alb (care este şi el la temperatura camerei) şi se mixează. La final, se adaugă amestecul de unt, cacao şi esenţă de rom. Pentru a nu se tăia crema, temperatura tuturor ingredientelor trebuie să fie identică.Dacă totuşi s-a tăiat, se mai mixează încă 10 -15 minute. Din crema obţinută, se păstrează 2 linguri pentru décor. Crema trebuie păstrată la temperatura camerei.

Pentru asamblarea desertului tort amandină rețeta originală, se taie blatul în 3 părți egale. Fiecare parte de blat se însiropează bine, se pune cremă, se nivelează. La fel se procedează cu toate feliile de blat. Cu crema rămasă se îmbracă tot tortul, atât partea de sus cât și părțile laterale și se nivelează cu spatula. Înainte de a fi glasat și decorat, se dă desertul tort amandină, la figider pentru câteva ore. 

Glazura desertului tort amandină rețeta originală se prepară din fondant și cacao. Se încălzește fondantul alb pe baie de aburi. Se adaugă cacao cernută și se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă glazura iese prea groasă, se mai adaugă o linguriță de apă.

Pentru o glazură reușită, fondantul cu cacao trebuie să fie călduț, dar nu fierbinte. Se pune tortul rece, gata scos de la frigider, pe un grătar, iar sub grătar se așează hârtie de copt. Se toarnă glazura peste tort și se distribuie uniform pe tot tortul. Dacă glazura este prea subțire se mai toarnă un strat, dar, doar după ce s-a răcit primul strat. Înainte de decorare, se mai lasă la temperatura camerei pentru a se usca complet glazura. Se ornează cu crema păstrată. Cu ajutorul unui posh, se fac alveole de cremă. Apoi se dă la frigider și se servește a doua zi.

Desertul tort amandină se ornează în funcție de preferințele fiecăruia.

  • Se acoperă desertul tort amandină cu o glazură bogată de ciocolată pentru a-i oferi un aspect elegant și delicios. Glazura trebuie să fie uniformă și să acopere întregul tort.
  • Se pot folosi migdale întregi sau mărunțite pentru a decora marginea sau partea de sus a desertului tort amandină. Se poate crea un model geometric pentru un aspect artistic.
  • Dacă desertul tort amandină are mai multe straturi, se alternează între straturile de blat și straturi cu umplutură. Se poate adăuga între straturi cremă de vanilie, cremă de ciocolată sau frișcă.
  • Se pot modela flori din fondant sau marțipan pentru a se crea un decor floral frumos. Acestea pot fi plasate pe partea de sus sau în jurul tortului.
  • Se pot adăuga fructe proaspete precum căpșuni, zmeură sau kiwi pentru a oferi un contrast de culoare și o notă proaspătă. Se plasează pe partea de sus a tortului.
  • Se pot presăra fulgi de migdale sau nucă de cocos pe partea de sus a tortului pentru a adăuga o textură plăcută și un gust delicios.
  • Dacă există un anumit eveniment sau o temă asociată tortului, se adăugă ornamente care reflectă acea temă. Acestea pot fi figurine din zahăr sau ornamente comestibile.

Toate elementele de decor trebuie sa fie bine aranjate și să îmbine perfect gustul cu aspectul estetic al desertului tort amandină. Se personalizează ornarea în funcție de preferințele personale și de momentul special pentru care a fost preparat acest tort frumos și delicios.