Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Organizarea bucătăriei poate fi simplă

Organizarea bucatariei - Diana Mihaila
Articol scris de Diana Mihăilă, primul blogger - Master Professional Organizer din România

Organizarea bucătăriei îți dă bătăi de cap? Multora ne este greu să păstrăm bucătăria ordonată. O folosim zi de zi și este populată de zeci și zeci de obiecte pentru mâncat și gătit, de la oale, la tigăi, la veselă, la ingrediente sau sortimente de condimente. Și lista poate continua cu recuzita pentru prăjituri, pentru fripturi ori pentru sărbători. Oh, și electrocasnicele de toate felurile!

Nici accesoriile copilului nu sunt de neglijat. Și nici nu prea poți, fiindcă mai mult ca sigur are tacâmuri, boluri, căni și farfurii cu personajele preferate, iar noi, părinții, avem pentru el ustensile dedicate. Gândește-te doar la perioada de diversificare alimentară!


Toate necesare! Cel puțin asta este impresia la prima vedere…

Organizarea bucatariei

Parcă este ceva în mintea noastră ce ne spune că avem nevoie de toate, chiar și în dublu, triplu exemplar. A apărut generația mai nouă sau produsul acesta are cu 2% mai mult extract de ceva „esențial”. Perfect, să luăm! Aceste porniri pot fi temperate și cu ajutorul următoarelor acțiuni specifice organizării bucătăriei:

  1. Inventariem tot ce avem în bucătărie, alimentar și non-alimentar. Este important să știm ce deținem pentru a folosi la timp și la nevoie. Dacă avem cinci seturi de vase pentru 12 persoane și noi suntem doar doi oameni în casă, este evident că avem prea multe farfurii. Și mai mult ca sigur unele au depășit o decadă, iar semnele de uzură probabil sunt evidente. O parte o putem dona nevoiașilor, o parte o putem folosi pe post de suporturi pentru ghivecele cu flori. Sunt doar două idei!
  2. Alcătuim pe categorii. Punerea împreună a lucrurilor de același fel este un alt mod prin care ne putem da seama ce și cât deținem. În cazul în care nu te-ai apucat fix astăzi de gătit și ai deja ani buni de experiență, știi măcar în medie câte ustensile întrebuințezi, câte oale și caserole folosești pentru stocarea mâncării. Cele care stau cu săptămânile ori cu lunile la fundul stivei este clar că nu prea ne sunt necesare.
  3. Grupăm în funcție de frecvență. Organizarea bucătăriei presupune ca în cadrul fiecărei categorii să punem în față ce ne trebuie cel mai des. De exemplu, pe raftul cu condimente așezăm la vedere și la îndemână sarea și piperul. De ele avem nevoie în cele mai multe preparate. Mirodeniile exotice pot sta mai în spate. Fiind însă în secțiunea ierburilor aromatice, le vom identifica rapid când vrem să facem acea rețetă specială.
  4. Grupăm în funcție de modul de utilizare. Acum că am scăpat de surplus și am format familii de produse și de obiecte, le depozităm în dulapuri având mereu în minte și modul de utilizare și combinațiile dintre ele. Un exemplu pe care îmi place să îl dau des este cel al prăjiturilor. Pentru a le prepara avem nevoie de ingrediente, dar și de tăvi, forme și ustensile speciale. La toate acestea se adaugă și tot soiul de electrocasnice. Din punct de vedere al organizării bucătăriei, cel mai firesc este ca toate aceste categorii să stea în același corp de mobilier.

Organizarea bucătăriei poate fi foarte ieftină

Organizarea bucătăriei nu ține de cât de nouă sau de veche este bucătăria noastră. Ține mai mult de modul de depozitare, de metoda aleasă și apoi de sistemele incluse. Pe lângă cele scrise mai sus, când organizăm bucătăria, mai putem folosi bibliorafturi pentru a păstra grupate sticlele de ulei, oțet și sosuri, puse de la mic la mare. Același biblioraft este bun și pentru capace. Dar capacele oalelor stau bine și în uscătorul de vase pe care nu îl mai folosești de când ai cumpărat mașina. Revenind la sosuri și sticle în general, ele sunt accesibile fiind depozitate și pe platouri rotative, iar borcanele de condimente pot fi prinse cu magneți pe frigider ori păstrate pe suporturi în trepte. Un secret pentru organizarea bucătăriei constă în accesorii.

În interiorul dulapurilor ori pe rafturile deschise te organizezi mai ușor dacă depozitezi:

  • Piramidal
  • În șir indian
  • În formă de U sau L
  • În stive
  • De la mic la mare

Nu uita: pentru a păstra ordinea în bucătărie pe termen lung, împarte o secțiune mare în secțiuni mai mici.


Pentru că o folosim zi de zi, bucătăria nu trebuie să fie un muzeu, plin de piese neatinse. Spațiul este important aici și pentru mobilitatea de care avem nevoie.

Organizatoare, recipiente, cutii, borcane, caserole…

Organizarea bucatariei

Este o enumerare ce ar putea fi destul de lungă. Dacă îți place să muți ingredientele din ambalajele originale și să ai o colecție uniformă de borcane și cutii, nu uita să etichetezi totul. Nu doar cu numele conținutului, ci și cu termenul de valabilitate. Poți decupa aceste informații de pe cutie și să le lipești pe fundul recipientului ori sub capac. Astfel, poți vedea mereu cât timp mai ai la dispoziție pentru a le consuma și poți gândi astfel rețete de preparate care le includ. Este o modalitate ușoară de organizare în bucătărie și de reducere a risipei alimentare.


Mai mult spațiu într-o bucătărie mică

Organizarea bucatariei

Mergi pe verticală! Acesta este cel mai important sfat în organizarea bucătăriei. Folosește interiorul ușilor de la dulapuri și pereții și depozitează ascendent. Iar pe corpurile de mobilier pune recuzita întrebuințată sezonier (vesela pentru Crăciun, setul de picnic etc.), de care nu vrei să te împiedici zi de zi.

La fel, ai grijă la cantități! Nu doar pentru că păstrezi ordinea mai ușor, ci și pentru că arunci mai puține produse ce au expirat fiindcă ai uitat de ele. Vezi cât de facil este să economisești bani prin organizarea bucătăriei?


Organizarea bucătăriei te poate ajuta să trăiești mai responsabil

Este o concluzie pe care am simțit că este util a o puncta în litere mari, vizibile. Asta pentru că adesea aud că e greu să duci o viață mai sustenabilă, când, de fapt, este vorba doar de câteva acțiuni simple pentru a face schimbări cu impact mare. Și acestea pot începe chiar cu organizarea bucătăriei.

Uite, de pildă, dacă vrei să începi să sortezi gunoiul, poți porni având doar două coșuri, unul pentru menajer, altul pentru ambalaje. Antrenezi astfel obișnuința. Când totul intră în rutină, treci la pasul următor, adică să separi între ele și ambalajele din sticlă, metal, plastic ori carton. Experiența își va spune cuvântul!