Rulou burek: deliciu din bucătăria turcească
Ruloul burek este un produs de patiserie răspândit în special în Turcia, Orientul Mijlociu și Balcani, caracterizat prin foi de aluat crocante, cu umplutură delicioasă. Vegetariene, cu brânză de oaie, brânză feta, ou, spanac, cartofi sau carne tocată – acest produs clasic turcesc și gustare versatilă poate fi savurat atât cald, cât și rece. Datorită rețetei delicioase și diferitelor ingrediente folosite pentru umplutură, ruloul burek se adaptează perfect diferitelor gusturi și preferințe.
Acestea sunt proprietățile speciale ale rulourilor burek
Ruloul burek aparține familiei de mâncăruri burek. Acesta este compus din aluat yufka, cu umpluturi cu diferite ingrediente, care se coace ușor sau se prăjește. Aluatul crocant și umpluturile savuroase fac din specialitatea burek o gustare îndrăgită între mese sau o garnitură delicioasă pentru o masă mai mare. În special în Turcia, burekul este consumat adesea la micul dejun sau la ceai.
De unde provin rulourile burek?
Burekul își are originea în bucătăria otomană, care unește mai multe influențe din diferite regiuni ale Imperiului Otoman de odinioară. Pregătite inițial ca parte a mâncărurilor festive, datorită pregătirii ușoare și timpului de coacere de doar câteva minute, de-a lungul secolelor, preparatele burek au devenit parte integrantă a bucătăriei de zi cu zi.
Când este sezonul rulourilor burek?
Rulourile burek și alte preparate burek asigură savoare și diversitate pe parcursul întregului an. În țările în care găluștele turcești sunt preparate în mod tradițional, nu există un sezon special pentru acest produs de patiserie. Rețeta este preparată cu plăcere atât vara, cât și iarna. Cu toate acestea, rețetele de burek sunt preferate pe perioada lunii de post a Ramadanului, când sunt adesea servite ca parte a mesei iftar, întreruperea de seară a postului.
La ce pot fi folosite rulourile burek și cum se depozitează acestea?
Rulourile burek sunt deosebit de versatile, putând fi utilizate în diverse moduri. Acestea sunt excelente ca gustare, ca garnitură la supe și salate sau ca parte a unui bufet. Acestea sunt îndrăgite și ca finger food la petreceri. Pentru a păstra rulourile burek proaspete, trebuie depozitate într-un recipient ermetic, în frigider. De asemenea, acestea pot fi congelate și încălzite în cuptor la nevoie, pentru a păstra textura crocantă.
Ce conțin rulourile burek
Ingredientele principale ale rulourilor burek sunt yufka, uleiul și diverse umpluturi. Rețetele pot varia în funcție de umplutură, cel mai frecvent fiind folosită brânză, precum feta și brânza de oaie, spanac, ou, carne tocată sau cartofi. Se pot condimenta cu sare și piper, după gust. Aluatul yufka este format din făină, apă și sare, și este rulat într-un strat foarte fin, pentru a obține textura crocantă caracteristică. În funcție de rețetă, rulourile burek sunt bogate în carbohidrați și grăsimi, dar sunt și o sursă de proteine, în special când sunt umplute cu carne sau brânză. Acestea reprezintă o opțiune sățioasă și delicioasă pentru o masă rapidă sau o gustare savuroasă.
Valoare energetică: 1144 kJ/273 kcal
Grăsimi: 13 g
din care acizi grași polinesaturați: 2 g
Glucide: 31 g
din care zahăr: 3,8 g
Fibre alimentare: 1,7 g
Proteine: 7,2 g
Sodiu: 1,8 g