Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Untul din smântână dulce și untul din smântână fermentată: două ingrediente clasice

Te întrebi care este diferența dintre untul din smântână dulce și untul din smântână fermentată? Untul din smântână dulce se produce din lapte neacidificat sau smântână neacidificată. În comparație cu untul din smântână fermentată, untul din smântână dulce are un gust mai blând. În untul din smântână fermentată se adaugă culturi speciale de acid lactic. Aroma rezultată este mai degrabă acră.

Informații utile

Untul din smântână dulce și cel din smântână fermentată au următoarele proprietăți speciale

Unt din smântână dulce și din smântână fermentată proaspăt în detaliu

Începutul producției este același pentru cele două tipuri de unt. În trecut, doar smântâna era degresată, care se depunea de la sine după câteva zile în cazul laptelui neomogenizat, iar din această smântână se făcea untul. În cadrul producției industriale actuale a untului din smântână dulce și a celui din smântână acrișoară, acest proces nu mai este suficient. Acum laptele se trece printr-o centrifugă și este aproape complet degresat. În acest mod se produc laptele degresat și smântâna. Smântâna se încălzește la o temperatură cuprinsă între 90 și 110 grade Celsius, pentru a distruge microorganismele dăunătoare. Acest proces se numește pasteurizare. Apoi trebuie să se matureze. Prin intermediul acestui proces, se produc laptele bătut și untul


Proveniență

De unde provin untul din smântână dulce și cel din smântână fermentată?

Nu se știe exact când s-a produs untul pentru prima dată. Cu toate acestea, se poate presupune că untul a fost inventat odată cu începutul creșterii vitelor. Un lucru este sigur, grecii și romanii știau de unt deja din antichitate. Cu toate acestea, ei îl foloseau în scopuri medicinale și nu ca pastă tartinabilă sau ingredient pentru gătit, deoarece uleiul de măsline era mai răspândit printre ei. Cu toate acestea, s-a dovedit că untul era deja comercializat în Evul Mediu. Untul era transportat în butoaie sau oale mari.


Sezon

Când este sezonul untului din smântână dulce și al celui din smântână fermentată?

Untul este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite untul din smântână dulce și cel din smântână fermentată și cum se depozitează acestea?

Unt din smântână dulce și din smântână fermentată proaspăt în detaliu

Atunci când folosești în bucătărie unt din smântână dulce și unt din smântână fermentată, trebuie să fii atent, deoarece untul din smântână fermentată are un gust mai degrabă consistent. Untul din smântână dulce are un gust mai blând. Se folosește la gătit. Cele două tipuri de unt se depozitează la fel. Dacă se depozitează la rece în frigider și într-un loc întunecat, își păstrează prospețimea pentru mai mult timp. Untul cu ambalajul desfăcut rezistă două săptămâni. Pentru a le tartina bine, ambele tipuri de unt trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de consum.Ingrediente

Ce conțin untul din smântână dulce și cel din smântână fermentată

Pe lângă acizii grași saturați cu lanț scurt, untul este compus și din acizi grași cu lanț mediu. Raportul dintre acizii grași nu are efecte negative asupra raportului dintre colesterolul HDL și colesterolul LDL. Nu există un risc crescut cu privire la atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale sau diabet în cazul consumului de unt. Untul conține vitaminele K2, A, D și E. Mai conține și minerale, iod, seleniu și calciu. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 754 kcal

Carbohidrați: 0,7 g

Proteine: 0,7 g

Grăsimi: 83,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 653 µg

Vitamina B1: 0,01 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,01 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 2,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 13 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 16 mg

Magneziu: 3 mg

Sodiu: 5 mg