Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Saramura de pește, o delicioasă tradiție culinară

Saramura de pește este o rețetă tradițională, populară în multe zone ale țării. Savoarea saramurii de pește o face să fie apreciată de iubitorii peștelui, mai ales că se prepară destul de rapid. Metoda de preparare conservă prospețimea și gustul natural al peștelui, adăugând o notă distinctivă de arome și condimente. Rețetele sunt diferite în funcție de zonă. Acest preparat poate fi servit atât la prânz cât și la cină, cu mămăligă caldă sau rece, alături de cei dragi într-o zi specială sau ca o simplă plăcere culinară  de zi cu zi.

 

Indiferent de peștele folosit, saramura de pește se prepară rapid, dar, există câteva etape importante pentru a se obține un rezultat gustos și reușit, adică o saramură de pește perfectă.  

·        Se alege un pește proaspăt și de calitate. Această alegere este esențială pentru saramura de pește indiferent dacă este saramură de pește la grătar sau saramură de pește simplă. Se eviscerează peștele, se curăță perfect de solzi, se spală bine cu apă rece, se tamponează cu șervețele absorbante, se filetează, se asezonează cu sare și piper pe ambele părți și se pregătește  de grătar sau pentru a fi prăjit în tigaie. Înainte de a fi fript sau prăjit se mai lasă să se odihnească 10-15 minute. La saramura de pește la grătar, gustul peștelui este puțin diferit, dar, savoarea preparatului final este aceeași.

·        Se coc ardeii, roșiile pe grătar sau în cuptor. Se scot, se pun într-un vas, se adaugă un strop de sare peste ardeii copți și se lasă să se răcească puțin înainte de a fi curățați. Se curăță de coajă, ardeii, se taie mărunt, iar roșiile se zdrobesc cu furculița, îndepărtându-se cotorul.  

·        Saramura este un amestec de apă și sare, împreună cu alte condimente opționale. Într-o oală, suficient de mare, se adaugă apă și sare în proporția potrivită. Se pot adăuga și alte condimente, cum ar fi piper negru, boabe de ienibahar, frunze de dafin sau usturoi, pentru a adăuga arome suplimentare.

·        Se pune oala pe foc, se adaugă sucul de roșii, ardeiul și roșiile coapte, se aduce saramura la punctul de fierbere și se lasă să fiarbă timp de câteva minute pentru a permite aromelor să se elibereze în apă. Acest pas este important pentru a asigura saramurii gustul dorit.

·        După ce saramura a dat în clocot, se adaugă peștele fript sau prăjit. Bucățile de pește trebuie să fie acoperite cu lichid (cu saramură). Se adaugă pasta de usturoi amestecată cu ulei și sare, se presară pătrunjel proaspăt (opțional) și se acoperă oala cu un capac. Se mai lasă 30 de minute pentru a se întrepătrunde aromele.

Pentru saramura de pește la grătar este important ca grătarul să fie bine încins, altfel peștele se prinde de grătar și nu poate fi întors.  Se poate folosi un grătar de fontă care se pune direct pe flacără. Dacă se face pește fript pe sare, se pune o tablă pe focul dat mare, se adaugă sare grunjoasă care se lasă să se încingă foarte bine. Cand s-a încins, se unge peștele cu ulei peste tot și se pune pe grătarul încins. De jur împrejur se pun și legumele – roșiile și ardeii. Roșiile nu trebuie ținute mult pe grătar. Ele sunt gata când pielița plesnește. Se iau de pe grătar și se pun într-un bol, acoperit. Se lasă să se răcească puțin și apoi se zdrobesc cu furculița și se îndepărtează cotorul. Ardeii capia se coc până se înmoaie. Se scot și ei, se pun într-un alt bol, se asezonează cu puțină sare, se lasă să se răcească puțin și apoi se curăță de coajă și se toacă mărunt. Peștele se întoarce pe cealaltă parte după 10 minute. Se lasă până se frige și pe partea cealaltă și apoi se scoate și el într-un bol până se pregătește zeama de saramură.          

Dacă peștele a fost fript pe crustă de sare, în zeama de saramură nu se mai pune sare deoarece zeama se va săra de la peștele fript.

Se pune la fiert o oală cu apă, suficientă cât să acopere peștele. Se adaugă sare, piper, cimbru și se lasă să dea în clocot. Apoi se adaugă legumele coapte, curățate și tăiate mărunt și se mai lasă să fiarbă 3-5 minute. Apoi se oprește focul, se adaugă peștele fript, se zdrobește usturoiul care se adaugă la 5-10 minute după ce s-a oprit focul. Se acoperă și se lasă 20 -25 de minute să se infuzeze bine toate aromele. Se servește cu mămăligă caldă sau rece, alături de un pahar de vin preferat.  

Aceasta este saramura de pește pregătită în stilul Deltei Dunării, o mâncare tradițională și delicioasă, plină de arome locale și ingrediente proaspete.

La saramura de pește se pot folosi diverse specii de pește, însă cele mai potrivite sunt cele cu carne fermă.

 

Acestea rezistă mai bine la fierbere și absorb aromele saramurii fără a se destrăma prea ușor. Iată câteva specii de pește recomandate pentru saramura de pește:

·        Crapul este o alegere populară pentru saramura de pește datorită texturii sale ferme și a gustului delicat.

·        Dorada are o carne albă, fermă și dulce, perfectă pentru saramura de pește.

·        Șalăul este un alt pește cu carnea albă și fermă.

·        Bibanul este un pește cu carnea albă și un gust delicat care se potrivește de minune cu saramura de pește.

·        Știuca este o altă specie cu carnea albă și savuroasă.

·        Carasul este o specie de pește de apă dulce, cu carne albă și destul de fermă, ceea ce îl face potrivit pentru gătitul în saramura de pește. Este super delicios în saramură.

Peștele se poate frige atât în crustă de sare cât și în crustă de mălai. Savoarea preparatului saramură de pește este dată de felul în care se prepară zeama bogată în gusturi și arome.

Sunt mai multe variante de preparare a saramurii de pește, diferența fiind dată doar de modul de gătire al peștelui, restul ingredientelor fiind aceleași, cu plus, minus, în funcție de preferințele fiecăruia.

Saramura de pește este o mâncare cu arome bogate și gusturi intense, iar alegerea unui vin potrivit poate completa perfect experiența culinară. Iată câteva recomandări de vinuri care se potrivesc bine cu saramura de pește, indiferent dacă este saramură de pește la grătar, saramură de pește cu roșii și ardei copți, saramură de pește la cuptor sau o saramură de pește simplă, dar savuroasă:

·        Vinurile albe, seci și ușor lemnoase sunt potrivite cu un astfel de preparat. Un Chardonnay bine echilibrat, un Sauvignon Blanc sau un Pinot Grigio cu note subtile de lemn pot completa frumos aromele și textura peștelui preparat în saramură.

·        Vinurile albe, aromate sunt o alegere perfectă pentru saramura de pește. Un Riesling sec poate aduce o dulceață subtilă care completează aromele saramurii, în special dacă aceasta conține ingrediente precum usturoi sau ardei iute.

·        Vinurile roșii, ușor fructate se pot consuma alături de acest savuros preparat. Pentru cei care preferă vinurile roșii, un Pinot Noir sau un Gamay pot fi alegeri potrivite. Aceste vinuri sunt ușoare în aciditate și au arome fructate care se potrivesc bine cu peștele gătit în saramură.

·        Vinurile spumante, cum ar fi un Prosecco sau un Cava sec pot fi o alegere surprinzătoare și plăcută pentru a însoți saramura de pește. Aciditatea și efervescența acestor vinuri pot echilibra aromele intense ale saramurii.

Indiferent de preferințele în materie de vinuri, este important să se aleagă un vin care să se potrivească  gusturilor personale. Este important să se încerce, să se experimenteze și să se descopere combinații noi între vinuri și mâncărurile pregătite pentru a găsi cea mai bună combinație.

Saramura de pește nu este completă dacă nu este servită cu o porție generoasă de mămăligă caldă sau rece. Indiferent cum este preparat peștele, la grătar, în tigaie sau la cuptor, mămăliga completează acest preparat savuros, în timp ce întreaga familie se bucură de o masă copioasă și mai ales delicioasă și, bineînțeles, de timp de calitate petrecut împreună.