Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Totul despre carnea de vită pe grătar

Gustul şi frăgezimea cărnii de vită sunt decise de tipul de bucată ales. De exemplu, cu cât a fost mai puţin solicitată porţiunea respectivă de muşchi/carne, cu atât este mai delicată. Am rezumat mai jos câteva dintre lucrurile importante de ştiut despre tipurile de carne de vită și cum trebuie preparate pe grătar.

Mod de preparare

În principiu, o margine foarte subţire de grăsime protejează carnea împotriva uscării. Însă este recomandabil să fie îndepărtate toate marginile care conţin mai multă grăsime decât carne.

Scoate carnea din frigider cu circa 30 de minute înainte de a o prepara la grătar, pentru ca aceasta să ajungă la temperatura camerei. Astfel se va încălzi rapid şi în interior şi va rămâne suculentă.

În cazul în care prepari carnea un timp prea îndelungat la căldură mare, aceasta îşi pierde din umiditate. De aceea este foarte important să identifici momentul exact când trebuie luată de pe grătar. Palpează permanent carnea pentru a verifica gradul de preparare.

Friptura va fi reușită dacă este lăsată să stea liniştită pe grătar. Excepţie fac bucăţile de carne foarte groase, cu o grosime de peste doi centimetri şi jumătate. Acestea trebuie întoarse des.

O bucată bună de carne de vită nu are nevoie neapărat de multe condimente. Uneori este suficient dacă o condimentezi după prepararea la grătar cu puţină sare de mare şi piper proaspăt măcinat.



Tipuri de carne de vită pentru grătar

Pulpă

Datorită structurii mai lejere a fibrelor, această porţiune din vită este deosebit de fragedă şi suculentă. Din acest motiv nu se foloseşte doar la fripturi, rulade sau steakuri de pulpă, ci este foarte potrivită şi pentru prepararea la grătar. Pentru cine nu vrea să cheltuie prea mult pentru a cumpăra carne de vită, pulpa reprezintă o alternativă bună la roast beef: este la fel de fragedă, însă ceva mai avantajoasă ca preţ.

Coaste

Această carne provine din partea de sus a spatelui. Datorită faptului că este marmorată, ea este deosebit de suculentă, fragedă şi plină de arome. Din această carne de la coaste se prepară Côte de Boeuf. Pentru ca bucata de carne să rămână suculentă şi la grătar, preparaţi-o cu os. Şi fiindcă ea însăşi conţine deja suficientă grăsime, nu are nevoie decât de un strat foarte fin de ulei pentru a nu se lipi de grătar.

Mușchi

Muşchiul este deosebit de fraged şi cu fibre fine. Pentru că muşchiul de la pulpă este solicitat destul de puţin, el se topeşte pur şi simplu în gură. Se potrivește pentru fripturi şi bineînţeles şi pentru grătar! Din această porţiune provin „filet mignon“, turnedourile, precum şi fripturile Chateaubriand.

Roast beef

Roast beef se numără printre cele mai valoroase bucăţi de carne. Are un miez de carne macră, însă şi depuneri mai mici sau mai mari de grăsime între muşchii ce îl înconjoară. Din roast beef se taie următoarele fripturi: ramstec, fripturile din vrăbioară T-bone cu muşchi şi os, fripturi Porterhouse şi fripturile Sirloin.