Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

15 sfaturi practice pentru grătar de nota 10

Ce poate fi complicat la a face un grătar? Dacă treci de proba aprinderii focului, mai departe te descurci. Dar, oare este chiar așa de simplu? Pentru un grătar de nota 10, bucătarii susțin că trebuie respectate niște reguli de bază. 15 dintre ele le găsești puțin mai jos. Te invităm să le descoperi și să pui în practică cât mai multe dintre ele la următorul grătar.


1. Curățarea grătarului

O bună metodă de a curăța grătarul înainte să așezi carnea pe acesta este să tai o ceapă în două, iar cu ajutorul unei furculițe să elimini resturile de pe grătar..

2. Marinarea cărnii

Fie că alegi frigăruile de porc, de vită sau de pui, le poți marina în sosuri terbil de gustoase. Pune într-un bol puțin ulei de măsline în care adaugă sare, piper, boia afumată, usturoi, vin alb, busuioc și o crenguță de rozmarin. Lasă feliile de carne în această marinadă până a doua zi când le poți pune pe grătar sau pe frigărui.

Sfat: Dacă dorești, poți adăuga și chimion sau ierburi provence.

3. Tăierea cărnii

O bună metodă de a îmblânzi carnea pentru fripturi este să o tai în felii subțiri cu cuțitul perpendicular pe lungimea fibrei. Apoi bate-o cu ciocanul pentru bătut carne, astfel încât să îi poți rupe fibrele mai dure. Carnea își va schimba aspectul și va fi mult mai ușor de pătruns la foc.

Sfat: O poți aroma cu diverse condimente. De bază sunt sarea, piperul, boiaua dulce, usturoiul, dar poți adăuga și busuioc sau coriandru, cimbru, rozmarin.

4. Tactica perfectă pentru frigărui

Taie carnea în cubulețe, nici groase, dar nici subțiri. Între bucățile de carne, pune legume cât mai suculente, astfel încât acestea să își lase zeama pe bucățile de carne. Asezonează cu mirodenii, zeamă de lămâie, sare, piper. Poți face și un sos din legume cât mai suculente, iar apoi să presari sare, piper, lămâie și diverse mirodenii.

Sfat: Odată ce sosul este gata, lasă carnea la marinat pentru aproximativ două ore. După aceea te poți apuca de compunerea frigăruilor și așezarea bucăților pe bețișoare.

5. Ceafa de porc perfectă

Avem o rețetă grozavă și pentru ceafa de porc. Tai-o în felii subțiri de mărimea degetului mic, bate-o cu ciocanul de bătut carne, apoi cresteaz-o puțin la suprafață, astfel încât să se pătrundă bine când va fi pe grătar. Când ești gata, adaugă într-un vas 200 ml de ulei, sare, piper, usturoi pisat, puțin rozmarin. Pentru carnea de porc este foarte potrivit și piperul alb sau maghiranul. Decizi tu dacă le adaugi sau nu. Apoi, amestecă toate aceste ingrediente și tăvălește feliile din carne în sosul creat.

Sfat: Acoperă vasul cu o fafurie și ține carnea în marinada respectivă, la rece, pentru cel puțin 12 ore.

6. Condimente de bază

Sarea grunjoasă, uleiul de măsline, usturoiul verde, piperul și sucul de la o lămâie te ajută să pregătești excelent carnea de porc pentru fripturi. Mai poți adăuga oregano, boia dulce sau iute sau condimente pentru fripturi gata pregătite.

7. O marinadă delicioasă

O bună metodă de a pregăti marinada pentru fripturi este să folosești blenderul. Pune în blender condimente (sare, piper, boia, cimbru), o cană de vin, o linguriță de zahăr, o căpățână de usturoi și o linguriță de oțet. Îmbibă carnea cu sosul obținut și pune-o într-o folie de aluminiu până a doua zi. Se va frăgezi foarte bine, iar fripturile vor fi un deliciu!

8. Prepararea micilor

Dacă în meniu sunt și mici, atunci aceștia se vor prepara primii, cât este grătarul foarte încins. Se vor frige bine, pentru a se pătrunde complet.

9. Frăgezirea cărnii

Vrei să frăgezești carnea astfel încât să se topească în gură? Fierbe un litru de lapte și dă-l în clocot o singură dată. Oprește focul apoi adaugă două linguri de tărie (coniac sau whisky). Lasă carnea o oră în acest amestec, apoi pregătește-o pentru grătar cu condimente după preferințe și gust. O altă variantă ar fi să o lași în vin, bere sau apă minerală, cu o zi înainte să o pui pe grătar. O poți condimenta apoi cu piper, busuioc, coriandru, foi de dafin, boia de ardei iute. Înainte să o condimentezi, poți să o bați cu un ciocan de șnițele ca să se pătrundă mai bine.

Sfat: Dacă nu îți place ideea de a frăgezi carnea cu lapte, coniac, whisky, bere, vin sau apă minerală, ai la îndemână și oțet. Poți face o combinație de oțet, sare roz de Himalaya, cimbru, piper alb.

10. Aromarea cărnii

Carnea pentru friptură se poate aroma cu sare, piper, usturoi pisat. Se pune într-un vas mai mare și se așază deasupra două crenguțe de cimbru, două frunze de dafin, câteva felii de roșii bine coapte, o jumatate de linguriță de oregano, o jumătate de linguriță de rozmarin, un pahar micuț de oțet aromat și, bineînțeles, ulei. Se mai pot adăuga și câteva frunze de salvie, pentru carne de porc sau vită, iar pentru cea de miel se pot folosi frunze de mentă proaspete.

Sfat: Pregătește totul de seara. Vasul în care ai pus toate mirodeniile și carnea se ține acoperit în frigider până a doua zi când așezi carnea pe grătar.

11. Grillul de pește

Prepararea peștelui pe grătar este indicat a se face pe un grill special de pește. Dacă nu există această posibilitate și sunt mai multe preparate de fript, atunci peștele se va frige ultimul.             

12. Păstrarea preparatelor fripte

Preparatele scoase de pe grătar nu se vor acoperi imediat, pentru că se vor înmuia. Se scot pe un vas și se lasă în apropierea unei surse de căldură până în momentul servirii.

13. Legume recomandate

Legumele recomandate a fi consumate cu carne preparată pe grătar sunt: roșiile, ardeii, dovleceii, fasolea tecuțe, ceapa, morcovii.

14. Fructe pe grătar

Fructele ce urmează a fi preparate pe grătar vor fi șterse în prealabil de apă, pentru a evita lipirea acestora. Nu se vor frige mult, ci doar cât să capete o crustă foarte subțire. Altfel se vor usca.             

15. Legume rămase

Legumele rămase de la grătar se vor stropi cu puțin unt topit și se vor încălzi în cuptor. Vor fi foarte gustoase.