Legume la grătar
Cine aşază din când în când, ca variaţie, şi legume pe grătar face un bine atât nivelului propriu de colesterol, cât şi siluetei – şi pe deasupra mai sunt şi gustoase. Fanii nerăbdători ai preparatelor la grătar se vor bucura cu siguranţă la vestea că legumele sunt gata deosebit de rapid. Cu sugestiile noastre îți vor reuşi cele mai delicioase preparate la grătar, care e nevoie să fie ascunse după o friptură de vită suculentă.
Află din ghidul nostru care sunt legumele care se potrivesc pe grătar şi cum să le pui cel mai bine în valoare din punct de vedere al gustului.
Marinarea legumelor
Marinarea previne deshidratarea preparatelor la grătar şi le conferă un gust rafinat. Deosebit de potrivit este un amestec din ulei de măsline şi ulei de arahide rezistent la temperaturi mari, oţet, precum şi verdeţuri şi condimente, printre care cimbru, rozmarin, măghiran, usturoi sau chili măcinat.
Legumele pot petrece liniştite o oră în marinadă, la temperatura camerei, înainte să aterizeze pe grătar.
Atenţie: nu puneţi sare pe legume decât după prepararea la grătar, pentru că în caz contrar acestea se deshidratează!
Prepararea legumelor pe grătar
Un loc rezervat la margine
Preparatele vegane la grătar sunt sensibile la temperatură. Prin urmare, așază legumele la marginea grătarului, pentru ca acestea să se prepare într-un mod delicat. Temperaturile în jur de 140 de grade sunt cele ideale.
Modul de preparare
Frigăruile cu legume arată apetisant, însă au dezavantajul că diversele sortimente de legume se prepară diferit de repede. Poți evita acest aspect, combinând pe frigărui legume care au cam aceeaşi timpi de preparare.
O altă variantă este aceea de a împacheta legumele în folie de aluminiu – astfel ele vor rămâne suculente. Singurul dezavantaj: nu vor căpăta acel gust veritabil de grătar.
Cea de-a treia posibilitate o reprezintă tăviţele pentru grill din aluminiu: în acest fel, legumele nu ajung în contact direct cu grătarul şi nu se rumenesc atât de repede, dar cu toate acestea vor avea aroma de jar dorită.
La pregătirea legumelor ai grijă ca acestea să aibă o suprafaţă cât mai mare care să intre în contact cu grătarul, respectiv cu tăviţa pentru grill. Astfel gustul de grătar va fi mai intens. Cel mai bine este să tai legumele, pe cât posibil, în bucăţi de mărimi aproximativ egale, pentru ca acestea să aibă cam aceleaşi durate de preparare.