Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Legume la grătar

Cine aşază din când în când, ca variaţie, şi legume pe grătar face un bine atât nivelului propriu de colesterol, cât şi siluetei – şi pe deasupra mai sunt şi gustoase. Fanii nerăbdători ai preparatelor la grătar se vor bucura cu siguranţă la vestea că legumele sunt gata deosebit de rapid. Cu sugestiile noastre îți vor reuşi cele mai delicioase preparate la grătar, care e nevoie să fie ascunse după o friptură de vită suculentă.

Află din ghidul nostru care sunt legumele care se potrivesc pe grătar şi cum să le pui cel mai bine în valoare din punct de vedere al gustului.

Marinarea legumelor

Marinarea previne deshidratarea preparatelor la grătar şi le conferă un gust rafinat. Deosebit de potrivit este un amestec din ulei de măsline şi ulei de arahide rezistent la temperaturi mari, oţet, precum şi verdeţuri şi condimente, printre care cimbru, rozmarin, măghiran, usturoi sau chili măcinat.

Legumele pot petrece liniştite o oră în marinadă, la temperatura camerei, înainte să aterizeze pe grătar.

Atenţie: nu puneţi sare pe legume decât după prepararea la grătar, pentru că în caz contrar acestea se deshidratează!

Prepararea legumelor pe grătar

Un loc rezervat la margine

Preparatele vegane la grătar sunt sensibile la temperatură. Prin urmare, așază legumele la marginea grătarului, pentru ca acestea să se prepare într-un mod delicat. Temperaturile în jur de 140 de grade sunt cele ideale.

Modul de preparare

Frigăruile cu legume arată apetisant, însă au dezavantajul că diversele sortimente de legume se prepară diferit de repede. Poți evita acest aspect, combinând pe frigărui legume care au cam aceeaşi timpi de preparare.

O altă variantă este aceea de a împacheta legumele în folie de aluminiu –  astfel ele vor rămâne suculente. Singurul dezavantaj: nu vor căpăta acel gust veritabil de grătar.

Cea de-a treia posibilitate o reprezintă tăviţele pentru grill din aluminiu: în acest fel, legumele nu ajung în contact direct cu grătarul şi nu se rumenesc atât de repede, dar cu toate acestea vor avea aroma de jar dorită.

La pregătirea legumelor ai grijă ca acestea să aibă o suprafaţă cât mai mare care să intre în contact cu grătarul, respectiv cu tăviţa pentru grill. Astfel gustul de grătar va fi mai intens. Cel mai bine este să tai legumele, pe cât posibil, în bucăţi de mărimi aproximativ egale, pentru ca acestea să aibă cam aceleaşi durate de preparare.

Tipuri de legume pentru grătar

Ardei gras pe grătar

Ardei gras

Roşu, galben sau verde, ardeiul oferă o imagine colorată pe grătar. De altfel, culoarea trădează gradul de coacere al fructului: ardeii verzi sunt necopţi şi mai blânzi, exemplarele galbene sau roşii dispun de o aromă mai pronunţată şi de un aport mai mare de vitamina C.

Ardeii din care au fost îndepărtate seminţele pot fi umpluţi cu măsline şi usturoi, cu ricotta sau cu brânză de oaie. În total au nevoie de 10 până la 15 minute pe grătar.

Atenţie: la temperaturi prea ridicate vor deveni amărui.

Ardei iute pe grătar

Ardei iute

Cine vrea ca la prepararea pe grătar să-și facă un bine sistemului imunitar, poate aşeza pe grill ardei iuți proaspeţi sau conservaţi în ulei.

În funcţie de soi, legumele iuţi conţin până la 150 de miligrame de vitamina C per 100 de grame. Din punct de vedere al gustului, rudele ardeilor graşi şi ale ardeilor chili oferă o gamă pornind de la blând-dulceag până la iute-arzător.

Atunci când îi cumperi, ghidează-te după regula empirică: cu cât mai mici, cu atât mai iuţi. Combină-i cu brânză Feta şi cu usturoi și astfel vei avea un aer grecesc în farfuria de grill.

Atenţie: după prepararea ardeilor iuţi, unge mâinile cu ulei şi apoi spală-te temeinic cu săpun. Capsaicina conţinută în ardeii iuţi poate irita mucoasele.

Vinete pe grătar

Vinete

Pe grătar, vinetele pot fi puse în felii subţiri sau pe frigărui. Înainte de a le pune pe grătar, este bine să le ungi cu puţin ulei sau să le marinezi, pentru că altfel se lipesc de grătar sau de tăviţa din aluminiu. După circa opt minute le poți muta pe farfurie.

La acestea merg de minune ca gust dovleceii, roşiile și ardeii graşi, iar toate împreună îți vor oferi o experienţă plăcută cu gust mediteraneean.

SUGESTIE: dacă de la petrecerea de grătar îți rămân felii de vinete gata preparate, acestea vor fi foarte potrivite a doua zi ca aperitiv, stropite cu puţin ulei de măsline.

Dovlecei pe grătar

Dovlecei

Feliile de dovlecel sunt foarte simplu de preparat. Tăiate la o grosime de aproximativ un centimetru, ele se prepară după circa cinci minute –  adaugă lângă ele un sos de iaurt cu mentă şi gata. Sau poţi amesteca feliile preparate la grătar cu roşii uscate, paste, busuioc şi puţin ulei de măsline şi astfel vei servi un castron de salată mediteraneeană delicioasă.

Sugestia noastră: şi florile curcubitaceelor sunt îmbietoare din punct de vedere culinar, fiind şi un veritabil punct de atracţie în farfurie. Le poţi prepara de asemenea umplute cu ricotta, parmezan sau ciuperci Champignon, învelite în folie de aluminiu şi aşezate câteva minute pe grătar.

Porumb pe grătar

Porumb

Face parte dintre clasicii la grătar: porumbul ştiuleţi. Cel mai savuros este cel uns cu unt cu verdeţuri și cu usturoi, iar apoi ronţăit direct de pe cocean. Pentru aceasta te poți ajuta de ţepuşe mici, înfipte în capetele coceanului.

Ştiuletele de porumb are nevoie de aproximativ un sfert de oră pe grătar. Poți de asemenea să îl lași circa zece minute la înmuiat în apă sau să îl dai puțin în clocot în prealabil. Acest lucru va scurta timpul de preparare la grătar şi porumbul va fi deosebit de suculent.

Pentru ca boabele dulci să nu se caramelizeze prea tare şi să se înnegrească, poţi aşeza ştiuleţii de porumb la marginea grătarului, înveliţi în folie de aluminiu sau în propriile lor frunze. Indiferent sub ce formă, este bine să întorci porumbul de câteva ori în timpul preparării, pentru a se rumeni uniform pe toate părţile.

Roșii pe grătar

Roșii

Fie că sunt mari sau mici –  roşiile sunt savurate de fapt cu plăcere de toată lumea. Aşadar, pe grătar cu ele!

  • Roşiile mai mari, cărnoase, le poți scobi şi umple cu brânză Feta și cuşcuş.
  • Roşiile cherry mici pe frigărui, împreună cu ciabatta şi usturoi vor asigura o senzaţie italiană la grătar.

Timpul de preparare depinde de mărimea roşiilor. Atunci când pieliţa crapă uşor, sunt gata.

Usturoi pe grătar

Usturoi

Ai încercat untul cu usturoi? Se prepară foarte simplu şi este ideal cu puţin ulei de măsline şi sare, pe ciabatta proaspătă.

Aşază pur şi simplu întreaga căpăţână pe grătar –  fie direct, fie împachetată în folie de aluminiu. Atunci când căţeii de usturoi devin moi şi pot fi presaţi uşor din înveliş, înseamnă că sunt gata. În funcţie de căldura jarului şi de mărimea căpăţânii, acest lucru se întâmplă după 40 până la 60 de minute.