Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Totul despre condimente

Un grătar reușit trebuie pregătit din timp. Indiferent de ce tip de carne pui pe grătar, este obligatoriu să o asezonezi. Lasă carnea la marinat peste noapte cu condimente aromate și sigur îi vei impresiona a doua zi pe cei dragi cu preparate delicioase. Dacă preferi legume pe grătar, și ele trebuie atent aromate. Prin urmare, niciun grătar fără condimente.


Pătrunjelul

Pătrunjelul

Pătrunjelul este folosit foarte des în scop culinar. Atât frunzele sale, cât și rădăcina sunt apreciate în mâncare datorită aromelor potrivite pentru aproape orice fel de preparat: supe, sosuri, salate, tocănițe.

Combinații inspirate: Se poate folosi din plin pentru aromarea fripturilor, dar și în salatele de crudități. Din două legături de pătrunjel, tăiate mărunt și amestecate cu roșii făcute cubulețe se poate obține o salată proaspătă și sănătoasă.

Sarea, bună pentru marinate și saramuri

Sarea, bună pentru marinate și saramuri

Sarea este utilizată pentru asezonarea produselor alimentare. Doar 6 grame pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile unui adult. Există mai multe varietăți ale acestui condiment: de masă, grosieră, grunjoasă, de mare, pentru murături, afumată, cu arome și colorată.

Combinații inspirate: în funcție de tip, sarea poate fi folosită pentru asezonarea mâncărurilor de zi cu zi, a cărnurilor, prepararea produselor de patiserie, a marinatelor pentru fripturi, în prepararea murăturilor și a saramurilor.

Sfat: Este un conservant excelent, dar folosește-l cu măsură!

Chili, perfect pentru marinată

Chili, perfect pentru marinată

Chili este un ardei provenit din America Centrală și de Sud, care poate fi transformat în pudră.

Combinații inspirate: Datorită iuțelii acestui condiment, chili este potrivit mai ales pentru preparatele exotice, în stil mexican. Totodată, chili se poate folosi în combinație cu uleiul de măsline și pentru pergătirea marinatei pentru fripturi.

Sfat pentru pasionați: pune niște chili uscați, întregi în ulei de măsline extravirigin și vei obține un sos numai bun pentru frăgezirea cărnurilor pentru fripturi.

Busuioc - excelent pentru salatele care însoțesc fripturile

Busuioc - excelent în salatele care însoțesc fripturile

Țara de origine a acestui condiment este India, dar crește nestânjenit și la noi în țară. Din plantă se folosesc frunzele, fie proaspete, fie uscate. Atunci când sunt proaspete, aroma este mult mai puternică.

Combinații inspirate: merge bine în dressinguri pentru diferite salate din legume, care însoțesc fripturile. Este potrivit și în sosuri ori mâncăruri pe bază de roșie.

Sfat: Când este folosit în stare proaspătă, dă o aromă mai intensă mâncării. Nu tăia busuiocul pe tocător de lemn, deoarece lemnul va absorbi mare parte din sucul și aroma frunzelor; cel mai bine este să tai pe o farfurie din porțelan. Știai că busuiocul poate fi folosit cu succes în tratarea grețurilor și este o sursă importantă de vitamina A, magneziu și potasiu?

Fenicul, înțepător și ușor dulce

Fenicul, înțepător și ușor dulce

Feniculul este o legumă crocantă, cu gust înțepător, dar ușor dulce.  Poate fi consumat crud, dar și în diferite combinații.

Combinații inspirate: Feniculul este folosit pentru condimentarea peștelui fript. Totodată este folosit și pentru aromatizarea salatelor de castraveți, varză și a oricăror salate din crudități. Italienii folosesc feniculul pentru prepararea sosurilor sau pregătirea pastelor și risotto. Semințele de fenicul sunt folosite în patiserie la pandișpanuri.

Sfat: Poate fi consumat crud, dar și înăbușit, sotat sau marinat.

Cimbru - un condiment cu o aromă fină

Cimbru - un condiment cu o aromă fină

Cimbrul are o aromă fină, ușor iute și se recomandă să îl folosiți în stare uscată. Aroma este mai intensă decât atunci când este proaspăt.

Combinații inspirate: este ideal pentru prepararea cărnii grase, afumăturilor, fripturilor. Este folosit mai ales împreună cu carnea de porc, asezonată cu usturoi, în preparate culinare precum fripturile și tocăturile. Combinat cu piper și busuioc, dă o savoare deosebită cărnii de pui și peștelui. În plus, se poate folosi cu succes la ciorba de fasole și la cea de cartofi, datorită aromei sale intense. Poate fi adăugat peste pastele cu sos de roșii și usturoi.

Sfat: Folosește-l cu încredere! Cimbrul face mâncărurile grele ușor digerabile.

Rozmarinul, gust aromat și rășinos

Rozmarinul, gust aromat și rășinos

Rozmarinul are forma acelor de brad și se deosebește de majoritatea condimentelor printr-o aromă puternică, fiind des folosit în bucătăriile cu specific mediteraneean. Are un gust aromat și rășinos.

Combinații inspirate: rozmarinul se combină foarte bine cu carnea de miel și în preparatele din vânat sau porc. Merge foarte bine pe cartofii prăjiți sau la cuptor. Prin scufundarea acestuia în ulei, se obține un dressing ideal pentru salate.

Sfat: Rozmarinul poate fi folosit atât în stare proaspătă, cât și uscat; aroma sa este mai intensă atunci când este proaspăt.

Piperul, perfect în sosurile pentru grătar

Piperul, perfect în sosurile pentru grătar

Din plantă se consumă fructul uscat, măcinat sau întreg. Cel mai utilizat dintre toate speciile de piper este cel negru. Piperul verde este de fapt piperul negru, recoltat înainte de coacere și murat în sare.

Combinații inspirate: Se folosește în special la asezonarea mâncărurilor grele. Este folosit în bucătărie în special la prepararea muștarului, dar și a sosurilor pentru grătar, a garniturilor picante sau la asezonarea mâncărurilor cu vânat.

Sfat: Atenție la piperul roșu! Are un gust iute și intens, mai puternic decât cel al piperului verde, însă este folosit mai puțin, intrând de puțin timp în bucătăria occidentală și cea asiatică.

Usturoiul, favoritul mâncărurilor românești

Usturoiul, favoritul mâncărurilor românești

Usturoiul nu mai are nevoie de niciun fel de introducere, fiind poate cel mai cunoscut condiment în România.

Combinații inspirate: este aroma cheie în marinate, salatele de vinete sau pentru carnea de pește. Este asociat bine cu carnea, peștele, sufleurile. Merge și la ciorba de burtă sau în ciorba rădăuțeană. Din usturoi se pot pregăti diferite sosuri la fripturi, usturoiul poate fi adăugat nedecojit, e delicios.

Sfat: Folosește-l cu moderație, deoarece dacă pui o cantitate prea mare, în preparat se va simți predominant usturoiul, nu gustul efectiv al mâncării.

Măghiranul are o iuțeală aparte

Măghiranul are o iuțeală aparte

Măghiranul este originar din partea estică a Mediteranei, dar se cultivă la scară largă. Are un un miros foarte intens şi gust condimentat, foarte aromat și cu o iuțeală aparte, proaspătă.

Combinații inspirate: combinat cu alte mirodenii, măghiranul este folosit la prepararea cârnaților și a altor mâncăruri din carne, însă și la asezonarea salatelor, a ciorbelor sau a diferitelor sosuri.

Sfat: Îl poți folosi și în combinație cu preparate din brânză ori cartofi copți. Dă o aromă foarte bună acestor produse.

Șofranul, cel mai scump condiment din lume

Șofranul, cel mai scump condiment din lume

Este originar din vestul Indiei, fiind în acest moment cel mai scump condiment din lume. Aroma șofranului este eliberată la căldură, așa că firișoarele trebuie înmuiate într-un lichid cald (apă, lapte sau vin) înainte de folosire. Lichidul se adaugă în mâncare spre finalul procesului de gătire.

Combinații inspirate: Este un condiment foarte bun pentru carnea de pește. Se folosește din plin în bucătăria mediteraneeană. În India se adaugă la dulciuri și specialități de pâine.

Sfat: Se folosesc staminele florii, firișoare de culoare roșie închisă, cu vârfuri portocalii. Se găsește și sub formă de pudră, preparată prin prăjirea firișoarelor și apoi zdrobirea lor.

Oregano, gust dulceag-înțepător

Oregano, gust dulceag-înțepător

Părțile comestibile din plantă sunt frunzele și mugurii, cu un gust dulceag, înțepător. Denumirea autohtonă este cea de sovârn.

Combinații inspirate: este o plantă foarte apreciată în prepararea sosurilor, marinatelor pentru fripturi, a supelor și salatelor. Dă un gust excelent mâncarurilor cu carne de porc și vită și celor cu paste făinoase. Este ingredient cheie pe anumite sortimente de pizza.

Ienibaharul, piperul jamaican

Ienibaharul, piperul jamaican

Ienibaharul este o plantă exotică, ale cărei fructe sunt asemănătoare piperului, de aceea mai este cunoscut și sub denumirea de piper jamaican. Ienibaharul este folosit în bucătărie, având un gust iute, ușor dulce și în același timp aromat. Aroma sa seamănă și cu aroma cuișoarelor. Își pierde aroma foarte repede, de aceea trebuie ținut în borcane închise ermetic.

Combinații inspirate: Asezonarea marinatelor pentru vânat și pește. Dă un gust bun murăturilor și mâncărurilor de varză (împreună cu hrean și piper).

Sfat: Se folosește boabe. Dacă se dorește utilizarea lui ca pudră, se va folosi imediat după ce a fost măcinat.

Boia de ardei

Boia de ardei - un condiment ideal pentru sosuri

Boiaua este un condiment  de culoare roșie, sub formă de praf, obținut din râjnițarea ardeiului roșu uscat, bine copt (iute sau dulce).

Combinații inspirate: prepararea sosurilor, a garniturilor și a crustelor pentru friptură, în anumite salate (de exemplu în salata de humus), presărată pe cartofii prăjiții.

Sfat: Poți prepara singur boiaua în casă, deoarece are o aromă proaspătă și intensă. Păstrează ardeii uscați și râșnește-i pentru fiecare mâncare în parte. Știai că ardeii folosiți pentru obținerea boielei au o cantitate de vitamina C mai mare decât sucul de lămâie? De asemenea, boiaua este bogată în antioxidanți.


Combinații reușite