Totul despre carnea de porc pe grătar
Fripturile din ceafă, cotlet sau fleică de porc – acestea sunt bucăţile de carne de porc deosebit de îndrăgite la grătar, mai ales de cei care sunt începători în prepararea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că, spre deosebire de vită sau miel, carnea de porc este potrivită pe grătar deoarece iartă unele greşeli, ca de exemplu dacă nu este întoarsă prea frecvent.
Pentru prepararea la grătar, carnea de porc ar trebui să aibă în principiu o culoare rozalie înspre roşu şi o structură marmorată – aşadar străbătută de fire de grăsime. Astfel va rămâne suculentă după prepararea la grătar. Îți prezentăm în continuare aspectele cărora trebuie să le mai acorzi atenție.
Marinarea și prepararea

Bucăţile cu mai multă grăsime, gen ceafa sau fleica, sunt cele mai adecvate pentru prepararea la grătar. Toate bucăţile de carne ar trebui să aibă în general o lăţime de circa doi centimetri – astfel nu se usucă prea repede pe grătar.
Marinada
Carnea de porc se armonizează perfect cu note dulci şi savuroase de gust. De aceea, pentru marinade sunt foarte adecvate ingredientele gen muştar, bere sau miere. În ceea ce priveşte condimentele, se recomandă rozmarinul, măghiranul, salvia sau oregano.
Mod de preparare
Chiar dacă, în comparaţie cu vita, carnea de porc este mai rezistentă la duratele de preparare puţin prea îndelungate la grătar, este bine să fii totuşi şi cu un ochi la ceas. Şi testul apăsării este de ajutor: la o apăsare uşoară, bucata perfectă de friptură de porc cedează uşor.
- Cârnaţi cruzi la grătar: 20 până la 25 de minute, căldură medie
- Cârnaţi prefierţi: 10 până la 12 de minute, căldură medie
- Cotlet, fripturi din ceafă: 8 până la 10 de minute, căldură medie
Tipuri de carne de porc pentru grătar

Cârnăciori
Groși sau subțiri, cruzi sau prefierţi, cârnăciorii pentru grătar există într-o multitudine de variante. Important este ca, înainte de a fi puși pe grătar, să îi înţepi cu o scobitoare în mai multe locuri. Altfel este posibil să plesnească foarte uşor.
Piept
Pieptul de porc este gustos nu doar ca friptură, fiert sau preparat înăbuşit, ci este de asemenea o plăcere savuroasă şi preparat pe grill.
Cotlet
Indiferent dacă este cu os sau fără, cotletul este perfect pentru prepararea la grătar. Cotletul rămâne cel mai suculent atunci când îl pui pe grătar cu tot cu os. Cine vrea să renunţe la o marinadă laborioasă poate unge pur şi simplu această carne doar cu puţin ulei şi să o aşeze aşa pe grătar. Este garantat de gustos!
Spată
Spata poate fi preparată pe grătar și după ce a stat la macerat câteva ore (compoziția pentru macerat poate consta dintr-un amestec de vin, ulei de măsline, ceapă sau usturoi verde, lămâie, sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat). Se servește cu o salată răcoritoare.
Fleică
Fleica de porc se prepară cel mai bine aşezată pe grătar cu partea cu şorici în jos. Şoriciul devine deosebit de crocant dacă îl crestezi înainte de a-l pune pe grătar. În plus, şoriciul îi conferă un gust excepţional. Dacă ți se pare prea gras, îl poţi pur şi simplu îndepărta înainte de a mânca friptura.
Ceafă/gât
Fripturile din ceafă de porc sunt clasicul numărul 1 la grătar. Carnea este pătrunsă bine cu firişoare de grăsime şi astfel rămâne foarte suculentă. Bucată întreagă de ceafă poate fi preparată la grătar și folosind căldura indirectă.
Rasol față și rasol spate
Până acum cunoșteai rasolul de porc numai în mâncarea gătită, eventual cu varză murată? Atunci ar trebui neapărat să încerci o dată rasolul de porc preparat pe grătar, proaspăt sau după ce a fost ţinut în saramură.