Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Elveția

Este a 11-a participare a elvețienilor la un Campionat Mondial. La cele zece participări anterioare, „Nati“, așa cum își numesc elvețienii echipa națională, nu a trecut niciodată de sferturi. Ultima dată a ajuns în sferturi în anul 1954. În rest, la trei dintre ultimele patru participări (1994, 2006, 2010 și 2014), Elveția a fost eliminată în optimi.

  • Eliminarea acesteia în 2006 a avut loc împotriva Ucrainei, după lovituri de departajare, la care elvețienii nu au reușit să transforme niciuna.
  • În 2010 au fost eliminați încă din faza grupelor, unde elvețienii au reușit totuși să înfrângă Spania cu 1-0 și astfel a rămas singura echipă care a câștigat împotriva viitoarei campioane.
  • Eliminarea de la Campionatul Mondial din 2014 a însemnat și sfârșitul carierei de antrenor a lui Ottmar Hitzfeld, care antrenase „Nati” din 2008.
  • În prezent, elvețienii au cinci portari în echipa națională. Aspectul curios este că toți cei cinci au contracte în campionatul german de fotbal (Bundesliga): Roman Bürki (Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg), Yann Sommer (Mönchengladbach), Gregor Kobel (Hoffenheim), Yvon Mvogo (Leipzig).

Curiozități despre bucătăria elvețiană

  • În nicio țară din lume, cafeaua nu costă mai mult într-o cafenea decât în Zürich.
  • Nicăieri nu este un Big Mac mai scump decât în Elveția.
  • Pe lângă rösti, mâncarea națională elvețiană este fondue-ul. Denumirea variază în funcție de compoziția tipurilor de brânzeturi folosite. Pe lângă acestea mai există însă și fondue-uri dulci – bineînțeles, la acestea se topește ciocolată.
  • Nicio națiune nu are un consum mai mare de ciocolată pe cap de locuitor: fiecare elvețian mănâncă pe an 10 kilograme.
  • Elveția produce anual peste 170.000 de tone de ciocolată.
  • Elveția produce aproximativ 200 de milioane de litri de vin, din care doar 2% se exportă.
  • Dalai Lama este proprietarul celei mai mici vii din lume – La Vigne à Farinet în Wallis, care se întinde pe o suprafață de 1,67 metri pătrați și conține trei butuci.
  • Amestecul de unt cu ierburi Café de Paris nu este originar din Paris, ci din restaurantul genevez Café de Paris, unde a fost inventat în anii '30.