Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Am ascultat fără să vreau o discuție între două mămici în parc. Era despre școală și notele copilului. Una dintre ele spunea cu mândrie: „Copilul meu învață la toate materiile. Nu se poate să lase de-o parte ceva. Ce dacă e educație socială sau sport? În viață, dacă vrei să ajungi sus, faci totul perfect. În plus, trebuie să fie cel mai bun din clasă! Așa am fost și eu!” Vădit în consens cu prima, cealaltă mămică a adăugat: „Așa e dragă ... Eu i-am zis copilului: cât stai sub acoperișul meu, faci ce zic eu. A încercat al meu să se bage. El e mai cu democrația ... I-am demonstrat că nu ar avea cum să meargă, că o dată ce-l pierdem pe copil din mână...”

Probabil că acest tip de conversație nu ne este străină multora dintre noi - fie că am fost protagoniști, fie martori. Este genul de conversație în care ies ușor la iveală stilurile de gândire și comportament agresiv/defensive. De ce ne-ar păsa? Spuneam în articolul anterior că o perspectivă negativă ne alimentează propriul iad interior și generează avalanșe neconstructive. Vă propun azi să ne uităm la modul în care starea de bine interioară și exterioară este influențată de stilurile agresive.

Human Synergistics – unul dintre liderii globali în studiul gândirii și comportamentului uman – a construit cu mai mult de 40 de ani în urmă instrumentul său numit Circumplex. Pe acest instrument sunt reprezentate 12 stiluri de gândire și comportament – patru agresiv/defensive, patru pasiv/defensive și patru constructive. Pe baza unor chestionare, oamenii, grupurile și companiile își pot vedea profilul pe cele 12 stiluri.

Cele patru stiluri agresive reprezentate pe Circumplex sunt: Opozițional, Putere, Competitiv și Pefecționist. Aceste stiluri – ca și celelalte opt – se formează începând din copilărie și marchează modul în care interpretăm realitatea și ulterior acționăm.

  • Stilul Opozițional include oameni care au convingerea că este nevoie să demonstreze permanent cât de buni sunt și că pot face acest lucru criticând și opunându-se ideilor altora. Prima reacție pe care o au la orice propunere venită din afară este: „n-o să meargă”, iar conversațiile lor cu ceilalți sunt contradictorii.
  • Stilul Putere îi caracterizează pe cei care consideră că trebuie să aibă în permanență controlul – ei fiind cei care decid ce este de făcut. Comportamentul lor este caracterizat de faptul că își impun ideile prin forță și nu recunosc când greșesc.
  • Stilul Competitiv este specific celor care consideră că viața este o competiție, că trebuie să fii mereu în centrul atenției, admirat și remarcat. Ei se plasează în concurență cu ceilalți și fac tot felul de lucruri pentru a-și demonstra superioritatea, chiar și atunci când aceasta nu există.
  • Stilul Perfecționist îi descrie pe cei care consideră că trebuie să facă totul perfect și așteaptă acest lucru și de la ceilalți. Comportamentul lor este caracterizat de lipsă de încredere în abilitățile altora, de efort exagerat de a face lucrurile perfect, de verificări nesfârșite.

Revenind la exemplul din deschidere, prima mămică are un profil caracterizat de stilurile Perfecționist și Competitiv, în timp ce cea de-a doua are un profil caracterizat de Putere și Opoziție. Ce impact au aceste lucruri?

Perfecționiștii ajung la epuizare, își asumă mai mule responsabilități decât ar trebui și, uneori, îi conduc la epuizare și pe ceilalți – în exemplul nostru, respectiva mămică își va conduce la epuizare cel mai probabil copilul prin pretențiile exagerate, activități extrașcolare și meditații.

Competitivii își definesc realitatea în funcție de ceilalți. Sunt marcați de invidie și nu apreciază lucrurile bune pe care le au deja. Mămica din exemplu va scăpa din vedere probabil calitățile copilului său și-l va face să se simtă mai puțin iubit atunci când nu ia cea mai mare notă din clasă. Acest lucru va aduce nefericire nu numai pe moment, ci și pe termen lung când copilul devenit adult va încerca să fie cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai bogat, altfel părându-i-se că nu este suficient pentru a merita afecțiunea cuiva.

Oamenii cu stilul Putere foarte dezvoltat – ca și mămica din exemplu – creează cu cei din jur relații abuzive, în care ceilalți sunt privați de puterea de a lua decizii. Impactul este negativ atât asupra celuilalt, cât și asupra propriei persoane. Copilul din exemplu va ajunge cel mai probabil un adult lipsit de capacitatea de a face alegeri, căutând mereu pe cineva care să se ocupe de el. Mămica din exemplu va ajunge probabil, la un moment dat, să fie sufocată de responsabilitățile pe care și le-a luat din dorința de a controla totul.

Persoanele cu stilul Opozițional foarte crescut sunt cele care pot transforma orice discuție într-o ceartă. Orice zici pare a nu fi bine. În preajma lor, ajungi să te simți incompetent. Această realitate devine în timp inconfortabilă pentru cei care îi înconjoară – ajung fie să nu-și mai exprime ideile, fie să iasă din relație.

Ce vă propun până la următorul articol este să vă uitați la propriile convingeri și comportamente și să vedeți dacă vă recunoașteți cumva într-unul dintre cele patru stiluri agresiv/defensive.

Săptămâna viitoare vom discuta despre stilurile pasiv/defensive, iar peste două săptămâni vom găsi împreună soluții constructive de comportament.