Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Mulți dintre noi ne confruntăm într-o măsură mai mică sau mai mare cu anumite situații dificile.
Aceste situații dificile pot fi generate de o paletă largă de factori: de la un „banal” incident în trafic, un proiect nou/complex la muncă, o prezentare cu miză, o conversație aprinsă cu un coleg, un feedback negativ primit sau un comentariu mai dur, un rezultat slab al copilului la școală, probleme personale sau de sănătate. Modul în care percepem impactul acestor factori ne afectează starea de bine, calitatea relațiilor cu cei cu care interacționăm și a deciziilor luate, dar și capacitatea de a duce la bun sfârșit ce avem de făcut – sarcini, proiecte, etc.

Într-o situație dificilă avem multe interpretări despre ceea ce ni se întâmplă, interpretări pe care le considerăm a fi „realitatea”. Deși nu avem garanția că aceste povești pe care ni le spunem sunt adevărate, în multe situații ne trezim gândindu-ne obsesiv la ele. De exemplu, un prieten nu răspunde la telefon, ne spune că ne evită și nu încetăm a ne gândi la lucruri pe care le-a făcut sau le-am făcut care ar fi putut conduce la răcirea relației. Se creează, astfel, spirale care ne duc în direcția greșită, ne obosesc și ne consumă resursele fizice și psihice.

Când rămânem în acest fel agățați într-un anumit tipar de gândire sau de comportament nu mai suntem cu adevărat conectați la realitatea lumii din jur. Continuând exemplul de mai sus, nu mai explorăm posibile alte motivații ale persoanei pentru a nu răspunde la telefon. Avem o singură perspectivă, un singur răspuns, un singur mod de a face lucrurile – cel care corespunde poveștii pe care ne-am spus-o deja. Devenim insensibili la context – la ceea ce se întâmplă cu adevărat versus ceea ce credem noi că se întâmplă (prin filtrul ochelarilor pe care îi purtăm când devenim defensivi).

Dificultățile pe care le avem sau provocările din relațiile noastre nu pot fi aproape niciodată rezolvate folosind vechile tipare și privind lumea exclusiv prin povestea pe care ne-am creat-o.

În articolele anterioare, povestind despre stilurile defensive (agresive sau pasive), am explorat:

  • Cum să devenim conștienți de modurile în care am învățat în timp să ne protejăm sau ne apărăm când trăim diverse situații și  emoții pe care le catalogăm că fiind dificile;
  • Care este impactul acestor moduri în care gândim și acționăm asupra relațiilor noastre sau a propriei stări de bine.

Oricât ne-am dori să se schimbe contextul pe care îl trăim (factorii de mediu sau comportamentele anumitor oameni din jur), în esență, tot ce putem face este să vedem cum putem noi gestiona mai bine ceea ce simțim și gândim în situațiile pe care le trăim zilnic.

De aceea avem nevoie să ne creștem dimensiunea constructivă. Hai să vedem care sunt stilurile de gândire constructive. Îți propun să te întrebi , în cazul fiecărui stil constructiv, care caracteristici te reprezintă și ce ai putea face pentru a le dezvolta pe celelalte.

  • Stilul Rezultate prezent în scor mare îi caracterizează pe cei a căror motivație vine din interior – ei își doresc să facă lucruri să se întâmple. Oamenii care au dezvoltată această dimensiune consideră că eforturile lor fac diferența în rezultatul final al proiectelor în care se implică, au inițiativă, interes și entuziasm, dar și încredere în potențialul lor. Le plac provocările și se simt bine în pielea lor. Stilurile Aprobator, Convențional, Dependent, Perfecționist despre care am vorbit în articolele anterioare împiedică orientarea spre Rezultate.
  • Stilul Autodezvoltare este prezent la cei care au un nivel ridicat de acceptare a propriei persoane, dar și a celorlalți. Sunt oameni creativi, pasionați de ceea ce fac și transmit. Ei susțin lucrul în echipă, dar sunt preocupați și de dezvoltarea personală. Au un mod neconvențional de a privi viața.
  • Stilul Umanist Încurajator este specific celor care sunt preocupați de dezvoltarea celorlalți, au disponibilitatea de a le acorda timp și sunt buni mentori. Oamenii cu această dimensiune dezvoltată sunt optimiști și proactivi și construiesc relații sănătoase pe termen lung.
  • Persoanele orientate către Afiliere își doresc interacțiuni sociale și contact interpersonal. Ele încurajează cooperarea și lucrul în echipă și au abilitatea de a forma și menține relații de valoare. Oamenii cu acest stil dezvoltat au tendința de a se baza pe intuiție.

Este posibil să te fi văzut în toate stilurile constructive descrise sau să nu te fi regăsit în aproape niciunul. În ambele cazuri, îți propunem să urmărești această rubrică și în săptămânile viitoare. Promitem să revenim cu tehnici de dezvoltare și folosire a stilurilor constructive.