Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

După o dispută acasă cu partenerul de viață, pe drum spre birou mintea ne e plină de gânduri: „diseară o să-i spun cât de frustrat/ă mă simt când mă critică…”. Ne imaginăm ce credem că celălalt va spune și ne planificăm următoarele răspunsuri din această conversație imaginară. Nici nu a început ziua bine și până ajungem la birou suntem complet epuizați de cearta intensă pe care tocmai am avut-o în mintea noastră. Seara, când ajungem obosiți acasă, alegem să ne relaxăm și amânăm să spunem ce ne-a deranjat, cum ne-am simțit după discuție și de ce avem nevoie de fapt.

Această situație, familiară multora dintre noi, scoate la iveală stilurile de gândire și comportament pasiv defensive.

De ce ne-ar păsa? Spuneam în articolele anterioare că o perspectivă negativă ne alimentează propriul iad interior și generează avalanșe neconstructive. Vă propun azi să ne uităm la modul în care starea de bine interioară și exterioară este influențată de stilurile pasive.

Human Synergistics – unul dintre liderii globali în studiul gândirii și comportamentului uman – a construit cu mai mult de 40 de ani în urmă instrumentul său numit Circumplex. Pe acest instrument sunt reprezentate 12 stiluri de gândire și comportament – patru agresiv/defensive, patru pasiv/defensive și patru constructive. Pe baza unor chestionare, oamenii, grupurile și companiile își pot vedea profilul pe cele 12 stiluri.

Cele patru stiluri pasive reprezentate pe Circumplex sunt: Aprobator, Convențional, Dependent și Evitare. Aceste stiluri – ca și celelalte opt – se formează începând din copilărie și marchează modul în care interpretăm realitatea și ulterior acționăm.

  • Cei care au stilul Aprobator prezent în scor mare sunt foarte preocupați de impresia pe care o lasă celorlalți, tind să se evalueze în funcție de ce cred ceilalți despre ei, le este dificil să spună nu, ezită sau renunță uneori să își exprime punctul de vedere pentru că se gândesc că „nu are rost/nu merită/nu e cazul/ce vor spune sau vor gândi ei despre mine dacă...”.
  • Stilul Convențional îi caracterizează pe cei care sunt preocupați de felul în care fac ceilalți lucrurile, preferă să urmeze indicații/reguli/instrucțiuni în loc să facă lucrurile după propriul raționament, tolerează mai greu riscul sau le este dificil să încerce lucruri noi.
  • Stilul Dependent este specific celor care sunt adesea îngrijorați de diverse lucruri, simt uneori că nu pot face mare lucru ca să schimbe o situație, se simt cu ușurință intimidați, iau mai rar inițiativă, au tendința să accepte, să facă ce li se cere, consideră ca alții sunt responsabili pentru ce (li) se întâmplă.
  • Stilul Evitare îi descrie pe cei cărora le este dificil să vorbească despre ceea ce simt, consideră că uneori problemele se rezolvă de la sine, se simt mai confortabil singuri în biroul lor, sunt frecvent tensionați, se învinovățesc pentru greșeli reale sau imaginare, amână decizii sau lucruri de făcut.

Revenind la exemplul din deschidere – acesta caracterizează „Mintea de maimuță”, un termen din practica meditației care descrie agitația mentală neîncetată sărind de la un subiect la altul ca o maimuță care sare dintr-un copac în altul.

„Mintea maimuță” este adeseori plină de un limbaj superior, cu multe judecăți atât despre propria persoană cât și despre ceilalți – cuvinte ca „trebuie” sau „nu poți” sau „ar fi bine să”, specifice stilurilor pasiv-defensive.

Ce impact au aceste lucruri?

E un consum enorm de energie, generând de multe ori, instantaneu, spirale emoționale și o completă pierdere de vreme. În plus, câtă vreme derulăm aceste drame imaginare în capul nostru, nu putem trăi în momentul prezent. Nu putem observa florile din parc sau chipurile interesante ale oamenilor de pe stradă și nu putem să-i oferim creierului nostru spațiul neutru de care are nevoie pentru idei creative.

Ce vă propun până la următorul articol este să vă uitați la propriile convingeri și comportamente și să vedeți dacă vă recunoașteți cumva într-unul dintre cele patru stiluri pasiv/defensive. Săptămâna viitoare vom găsi împreună soluții constructive de comportament.