Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Teste de personalitate, discuții la o bere, schimburi de replici cu membrii familiei – indiferent de forma în care se insinuează în viața noastră subiectul, fiecare dintre noi se întreabă cel puțin o dată dacă este optimist sau pesimist. Dar de ce ar conta, până la urmă, acest lucru?

Arătam în articolul anterior că interpretările (conștiente sau nu) pe care le dăm evenimentelor afectează ceea ce simțim față de ce se întâmplă, schimbând într-o direcție sau alta deciziile și acțiunile noastre. Altfel spus, prin modul în care vedem realitatea, tindem să ne creăm un rai sau un iad personal, atât prin interpretare cât și prin emoțiile și acțiunile rezultate. Creăm adevărate avalanșe într-o direcție sau alta. De exemplu, un bărbat deschide ușa biroului și invită o colegă să intre înaintea sa. Aceasta interpretează gestul pozitiv, ca pe un semn de atenție, îi zâmbește și îi mulțumește. Cei doi încep o discuție, iar colega află de o oportunitate de a intra într-un proiect inter-departamental. Ce s-ar fi întâmplat în situația în care colega ar fi interpretat negativ evenimentul – drept un tratament menit să sublinieze inegalitatea dintre sexe? Nu ar fi zâmbit, s-ar fi încruntat, chiar. Mai târziu, într-o discuție colegului i s-ar fi cerut părerea despre ea în ideea includerii în proiect, iar el ar fi zis că este ciudată și ostilă.

Richard J. Davidson – specialist în neuroștiință– plasează cele două trăsături (optimismul și pesimismul) pe un continuum numit „pespectivă”. La un capăt se află cei care găsesc o rază de soare în orice situație indiferent cât de neagră ar fi, optimiștii, iar la celălalt se află persoanele care găsesc un lucru rău în orice, pesimiștii uneori cinici. Majoritatea oamenilor nu se află într-una dintre cele două extreme, ci undeva între ele, arată cercetătorul. Tot el arată că, din fericire, trăsăturile stilului emoțional (printre care și perspectiva) pot fi schimbate. Sugestia lui fiind aceea de echilibrare a perspectivei.

Echilibrarea perspectivelor

Ok. Te întrebi probabil de ce ar schimba un optimist perspectiva sa pozitivă, când poate trăi în rai? Perspectiva negativă a avut de-a lungul istoriei umanității un rol decisiv în supraviețuire, dându-ne capacitatea de a vedea semnalele unor pericole pentru a ne putea proteja. În mod cert, nimeni nu va fi atacat acum de un leu sau lup, dar în mod sigur există lucruri de care omul modern are nevoie să se protejeze.

În ceea ce privește perspectiva negativă, nevoia de a lucra la mutarea ei spre mijlocul continuumului este evidentă. Cercetările arată că perspectiva negativă este asociată cu un nivel de stres ridicat și în consecință, pe termen lung, cu diverse afecțiuni ale inimii și sistemului circulator.

Pentru echilibrarea unei perspective pozitive exagerate, este recomandat jocul interpretărilor, în care persoana în cauză se întreabă în mod conștient cum altfel ar putea fi interpretat un anumit eveniment, încercând să găsească un număr cât mai mare de variante posibile.

Pentru echilibrarea unei perspective negative exagerate, recomandăm exercițiul de apreciere. Încearcă în fiecare dimineață/ seară să identifici câte un element pe care îl apreciezi în acel moment în fiecare dintre următoarele cinci zone – familie, muncă, hobby, auto-dezvoltare, natură/ mediu. Cercetările arată că practicarea acestui exercițiu zilnic, timp de o săptămână, conduce la creșterea nivelului de fericire personală percepută în următoarele luni.

Stai aproape pentru următoarele articole. Săptămânal vom avea de făcut împreună noi pași către o gândire deplină.