Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Nu e magazinul corect? Alege altul!
Modifică
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Am văzut oameni de succes, inteligenți și frumoși, sănătoși și admirați de cei din jur și, totuși, nu neapărat fericiți. Am cunoscut, însă, și oameni modești financiar, nu foarte educați și, uneori, măcinați de diferite afecțiuni, dar care erau plini de viață, veseli și calzi. M-am întrebat cum se poate și am început să caut răspunsul.

Învățăm la orele de științe, încă din școala generală, că un anumit stimul produce în mod automat un răspuns specific. Dacă pui o oală cu apă pe foc, mai devreme sau mai târziu, apa va fierbe. Deducem că și noi, ca ființe umane, funcționăm în același fel: dacă vecinul ne ocupă locul de parcare, automat îi ridicăm ștergătoarele. Din fericire, însă, în cazul ființelor umane nu este chiar atât de simplu: între stimul și răspuns se mai află ceva. În spațiul acela se ascunde șansa de a fi fericit.

În exemplul nostru, făcând un pas în spate de la momentul în care am ridicat ștergătorul de parbriz, descoperim o emoție: iritarea. Aceasta motivează acțiunea. Mergând mai în profunzime, mai descoperim ceva: nu toți ne simțim iritați când vecinii parchează pe locul nostru, mai mult chiar, aceeași persoană se poate simți uneori iritată, alteori nu în aceleași circumstanțe în funcție de care vecin a parcat nepotrivit. Se petrece în interiorul nostru ceva care generează emoții diferite după același stimul. Aceasta este povestea pe care ne-o spunem. Dacă vecinul este „de treabă” și ne înțelegem cu el, povestea va fi favorabilă: „s-a grăbit foarte tare, n-a avut încotro”. Dacă vecinul este o persoană cu care am avut conflicte, în mod sigur „vrea să se răzbune, face intenționat să ne irite”.

Povești sau scurtături

Povestea este o schemă de interpretare care ne arată semnificația evenimentelor care au loc (de tipul vecinul a parcat pe locul meu, deci nu mă respectă) și cel mai potrivit mod de a reacționa (ridic ștergătorul, îl sun, mă cert cu el la lift etc.). Creierul este un organ orientat către eficiență. Nu își dorește să facă analize complicate și să ia decizii la fiecare pas. De aceea, își creează niște scurtături – acestea sunt poveștile. Uneori nici măcar nu le conștientizăm – nu știm nici când iau naștere și nu sesizăm nici când acționează.

Majoritatea oamenilor își dorește o viață în care să aibă mai degrabă trăiri pozitive, decât una marcată de crize, conflicte și emoții negative. Uneori, puterea de a merge într-o direcție sau alta se află în interiorul nostru. Ce ne propunem cu această rubrică este să îți oferim o serie de metode prin care să ajungi să descoperi ce se petrece în spațiul tău interior și să gestionezi acele lucruri. De ce ai face asta? Pentru a-ți mări șansele de a obține tipul de existență pe care ți-l dorești.

Stai aproape pentru următoarele articole. Săptămânal vom avea de făcut împreună noi pași către o gândire deplină.