Recomandări

Despre produsele ecologice

Alege să mănânci sănătos!

„Ecologic” se referă la modul în care sunt produse alimentele. Denumite și eco, bio, organice sau sănătoase, alimentele ecologice sunt cele care sunt produse din ingrediente naturale și care nu au fost dezvoltate prin mijloace chimice sau nesănătoase. Mai exact, sunt lipsite de fertilizatori chimici, pesticide, aditivi alimentari, îngrășăminte chimice etc. 

 

Descoperă un mic ghid despre cum poți deosebi un aliment ecologic de unul convențional, află în ce condiții trebuie produs și de ce este important să-l consumi.

Cum trebuie produs un aliment eco

Ca un aliment să ajungă să fie certificat eco, el trebuie produs sau să aibă la bază ingrediente provenite din sisteme de agricultură organică care respectă un set de reguli de bază, cum ar fi:

 

  • rotația culturilor;
  • eliminarea oricărei tehnologii poluante;
  • fertilizarea naturală a solului;
  • irigarea se va face numai cu apă curată din punct de vedere ecologic;
  • integrarea animalelor în sistemul de producție a plantelor;
  • utilizarea economică a resurselor energetice convenționale și înlocuirea lor cu cele neconvenționale (eoliană, solară, biomasa etc);
  • terenurile cultivate trebuie să fie cât mai departe de sursele de poluare/orașe industrializate;
  • fermele trebuie să permită ca animalele să fie crescute în condiții ecologice,  să primească furaje obținute de pe terenuri ecologice, fără substanțe ajutătoare, iar adăposturile să fie curățate și dezinfectate doar cu produse chimice permise să fie folosite în agricultura biologică.

Cum recunoaștem un produs bio


Produsele biologice sunt marcate și etichetate identic la nivelul Uniunii Europene. Astfel, etichetarea trebuie să se facă în conformitate cu reglementările în vigoare, iar pe ambalaj trebuie găsite conform OG  34/2000 următoarele:

 

  • numele și adresa producătorului sau prelucrătorului;
  • denumirea produsului, inclusiv metoda de producție ecologică utilizată;
  • numele și marca organismului de inspecție și certificare, care în România este Autoritatea Națională a Produselor Ecologice (ANPE);
  • condițiile de păstrare;
  • termenul minim de valabilitate;
  • interzicerea depozitării în același spațiu a produselor ecologice alături de alte produse.

 

De asemenea, eticheta va conține și o siglă specifică produselor ecologice (vezi foto sus) controlate, indicând că produsul respectiv este conform cu regulile de producție ecologică.

De ce să consumi organic

  • Mâncarea este mai gustoasă
  • Alimentele sunt mai sănătoase
  • Agricultura eco este benefică mediului înconjurător
  • Animalele sunt tratate corespunzător
  • Fără costuri ascunse

Dicţionar de nutriţie

Sortiment

Alimentaţie

Trăieşte echilibrat

Doriți să aflați informaţii şi răspunsuri referitoare la sănătate, nutriţie şi alimentație?

 

Calitatea Kaufland

Aflaţi mai multe despre produsele din sortimentul nostru variat! Calitatea nu trebuie să fie scumpă.

 

IMC

Aflaţi dacă greutatea dumneavoastră este corespunzătoare înălţimii, folosind calculatorul nostru.

 

Sfaturi practice

Pagina de Facebook

Site-ul nostru folosește cookie-uri, pentru a garanta o navigare simplă și potrivită cu interesele utilizatorilor. Aflați mai multe despre utilizarea cookie-urilor și posibilitatea de dezactivare a acestora din Regulamentul privind protecţia datelor.